Aktuelt

Vil du eksperimentere sammen med oss?

Vanligvis ville mange tusen besøkt Forskningstorget på Festplassen denne helgen. I år blir det ikke sånn - men det finnes et digitalt alternativ. På Forskningsdagene i år, kan du finne et digitalt forskningstorg i stedet – med mye som passer for barn, både hjemme og til skolebruk!

Åpent hver dag i høstferien

Velkommen til lek og læring, til morsomme og spennende aktiviteter – alt i naturvitenskapens tegn. Vi har åpent hver dag i både uke 40 og 41. Du kan velge billett kl. 10.15-13.15 eller 14.00-17.00 – dette av hensyn til smittevern. Vi oppfordrer til å kjøpe billett på forhånd, da vet du at du får plass. 

VilVite endrer åpningstider og tilbud i høst

Fra mandag 17. august og fram til høstferien har VilVite stengt mandag – fredag. Vitensenteret vil fortsatt ha åpent for gjester i helgene, samt på planleggingsdager. Skoler og barnehager i regionen får nye digitale tilbud og besøk av VilVites formidlere.

Hjernen og tarmen – ny utstilling på VilVite

Vet du at inni tarmen lever det uendelig mange bakterier som alle har viktige roller for at du skal holde deg sunn og frisk? VilVite sin nye utstilling “Hjernen og tarmen” handler om samspillet mellom hjernen og tarmen din. Her kan du utforske hva tarmbakteriene gjør for deg – og hva du kan gjøre for dem. 

PopVit-foredrag om samspillet mellom hjernen og tarmen

Hjernen er tema for Forskningsdagene i år, og vi har invitert professor Trygve Hausken til fortelle om samspillet mellom hjernen og tarmen. Barn og voksne er velkommen til PopVit- foredrag søndag 20. september: “Hjernen og tarmen – tarmfølelsen”. (Med forbehold om utviklingen i Covid-19 i Bergen)

Høsten på VilVite

Hos oss kan alle leke, lære og ha det gøy sammen mens dere utforsker den store utstillingen vår. 

Fyrverkeriet Selda kommer til VilVite 22.-23. august

Selda Ekiz er tilbake til VilVite med sitt forrykende vitenshow. Hun er smart, hun er morsom og hun inspirerer både barn og voksne. OBS: Av smittevernhensyn er det et begrenset antall billetter, og du må kjøpe SPESIALBILLETT for å få med dette showet. Les om dette ->

Flere nyheter i sommer!

Velkommen til en sommer full av oppdagelser, undring og lek for hele familien! Vi byr på flere nyheter og har åpent hver dag i hele sommer.

Skaperklubben - for deg som liker å skape ting selv

Vi tror på engasjerende praktisk læring. Derfor lanserer vi “Skaperklubben”, YouTube-kanalen for barn og unge som liker å skape ting selv – og ikke minst engasjere de som fortsatt ikke vet at de liker det! 

En uke med SommerAktiviteter

Bli med på SommerAktiviteter! På vegne av Byrådsavdeling for barnehage, skole og idrett tilbyr VilVite sommeraktiviteter for elever fra 7.-10. trinn i sommer. Velkommen til lærerike, inspirerende og gøye dager med gamle og nye venner! 

Ledig stilling for utadvendt teknologinerd

Er du en teknolog som elsker å formidle? Ser du mulighetene for bruk av programmering i naturfag, kunst og håndverk, matematikk og musikk - og kan hjelpe oss å tenke mer tverrfaglig? Sjekk den ledige stillingen vår nå!
 

Butikken vår tilbyr hjemlevering

Trenger du nye aktiviteter der hjemme? Siden VilVite har stengt nå, tilbyr butikken vår hjemlevering i Bergen i denne perioden. Vi har puslespill, terningsspill, hjernetrim, eksperiment-sett og mye annet som kan engasjere både små og store.

Avlyst! Ungdomskveld med Helsesista 26.3.2020

Torsdag 26.3. blir det ny ungdomskveld – med tre høydepunkter: Du får møte Helsesista, oppleve en helt ny utstilling og vi finner fram nye program i VR-installasjonene. Ungdomskvelden er for deg på 8.-10. trinn. Ta med en venn eller møt nye venner! 

4 millioner til økt kunnskap om hjernen og tarmen

Våren 2020 åpner VilVite en ny, stor utstilling: «Hjernen og tarmen». Utstillingen formidler hvordan hjernen og tarmen snakker sammen, og hvordan kostholdet kan påvirke både humør, kognitiv kapasitet og minne. Utstillingen er finansiert av GC Rieber Fondene, Grieg Foundation og Kavlifondet.

Velkommen til Bergen skaperfestival

Velkommen til en dag fyllt med kreativitet og skaperglede. Vil du lage musikk-roboter sammen med Captain Credible? Eller hva med å sy sammen med Ingrid Bergtun, eller designe ditt eget tøynett? Kanskje du har lyst til å lage en gøy pannekakefigur, eller støpe din egen sjokolade? Lørdag 7. mars fylles VilVite med muligheter til å skape noe helt eget på Skaperfestivalen!

Oppfinnerkveld med Erik Alfred Tesaker

Har du sett ham i “Oppfinneren” på NRK eller “Farmen kjendis” på TV2? Fredag kveld den 6. mars kommer Erik Alfred til VilVite for å inspirere unge og voksne. Arrangementet er en del av Bergen Skaperfestival, som vi arrangerer 6. og 7. mars. 

Gøy med VR i vinterferien

Har du opplevd hva VR gjør med sansene dine? Bli med inn i en virtuell verden, og opplev hvordan sansene dine påvirkes av 3D-bilder, lyd og bevegelser! Vår populære VR-utstilling engasjerer både store og små! 

Illusjoner og VR - populær nyhet

Hva ønsker våre gjester seg? VR sier mange, og spesielt ungdom. I VilVites nye utstilling tar flere VR-installasjoner deg med på spennende – og skremmende – opplevelser. Utstillingen er også full av andre illusjoner. Vil du la deg lure?

God jul fra VilVite!

Vi har laget en liten julehilsen til deg fra alle oss på VilVite. Snurr film! 

 

Garnes RoboRock vant FIRST LEGO League 2019

Garnes RoboRock fra Garnes skule gikk lørdag helt til topps og ble regional FIRST LEGO League Champion i verdens største kunnskaps- og teknologiturnering for unge. 25 lag med over 350 10-16-åringer deltok i turneringen i Bergen og imponerte et stort publikum! Se hvem som tok de ulike prisene i den regionale finalen 9. november.

Kjemikveld for deg på 8.-10. trinn

Ny ungdomskveld for deg på 8.-10. trinn: fredag 15. november blir det Kjemikveld. Da kan du gjøre kjemieksperimenter, snakke med forskere og ha det gøy i utstillingene våre. Og det er gratis adgang denne kvelden. 

Følg FIRST LEGO League på lørdag

Velkommen til FIRST® LEGO® League - verdens største kunnskaps- og teknologikonkurranse for barn og ungdom. På denne siden følger vi spesielt lagenes prosjektpresentasjoner, og oppdaterer gjennom hele lørdagen. 

Kom i julestemning i Juletreskogen på VilVite

Tradisjonen tro ønsker vi velkommen til Juletreskogen på VilVite – en stemningsfull liten skog av ekte juletrær. Her kan du også bli med på hyggelig juleverksted. Juletreskogen kan oppleves fra 30. november til 30. desember 2019.

Erfaringsdeling mellom nordiske vitensentre

Nylig kunne direktør Lars Leegaard Marøy ønske velkommen til vitensenterkonferanse. Over 120 delegater fra 30 nordiske vitensentre var samlet på VilVite 22.-24. oktober. Og som alltid når vitensentrene møtes, stod kunnskaps- og erfaringsdeling på agendaen. 

VR-kveld for deg på 8.-10. trinn

Vi ønsker ungdommer velkommen til VR-kveld på VilVite. Fredag 18. oktober kl. 18.00-20.30 åpner vi dørene for ungdomsskoleelever på 8.-10. trinn. Test de nye VR-installasjonene og utforsk og ha det gøy i utstillingene. Alt er gratis denne kvelden, som er et samarbeid med Fana Sparebank. 

Velkommen til Kode- og LEGO®-festivalen 2019!

Liker du å bygge med LEGO®-klosser? Og har du lyst til å lære å kode? Du får mulighet til begge deler når vi fra 14. september fyller Skaperhagen med 1000-vis av LEGO-klosser og kode-aktiviteter for alle aldre. Kode- og LEGO-festivalen 2019 er sponset av vår hovedsponsor Equinor Morgendagens Helter.

Store nyheter på VilVite i høst

Illusjoner og VR, Kode og LEGO-festival, og egne kvelder kun for ungdomsskoleelever – dette er bare noen av høydepunktene i høst. Gled deg!

Kodekveld for deg på 8.-10. trinn

Går du på 8.-10. trinn? Velkommen til Kodekveld kun for ungdomsskoleelever fredag 20. september 2019. Du kan prøve koding og ha det gøy i utstillingene våre, og alt er GRATIS denne kvelden. Kodekvelden er sponset av vår hovedsponsor Equinor Morgendagens Helter.

Lære robotprogrammering i høstferien?

Bli med på kurs for nybegynnere i LEGO-programmering i høstferien! Dette kurset er for barn mellom 10 og 12 som vil lære å programmere med LEGO Mindstorms EV3 robotsett.

Bli med på FIRST LEGO League - vinn Challengesett

FIRST® LEGO® League (FLL) er verdens største kunnskaps- og teknologikonkurranse for barn og unge 10 til 16 år. Både skolelag og fritidslag deltar. I år kan alle lag bli med i trekningen av Challengesett og deltakeravgift til FLL 2019 ved påmelding innen 2.9. Hele 100 lag vinner!

Mye nytt på VilVite i sommer

Nå får du mange nye opplevelser på VilVite. Se deg selv som astronaut på månen, utforsk havbunnen og eksperimenter med hele 10 nye installasjoner i Skaperhagen! Her er det mye nytt for både barn og voksne. 

Opplev utstillingen med barnas egne oppfinnelser

På oppfordring er Prosjekt Fantasi-utstillingen endelig tilbake i Bergen – etter en turné landet rundt. Har du opplevd utstillingen med installasjoner bygd på barnas ideer? Kom og bli inspirert!

SommerViten for ungdom

VilVite arrangerer to sommerkurs for barn og unge: SommerViten i starten av ferien og robotprogrammering i slutten av ferien. Alle kursene er fulltegnet. 

Bli med på kreative verksteder

Kan vi få utfordre deg til å tenke utenfor boksen? I helgene kan du nå bli med på ett av flere verksteder i Skaperhagen. Her er utforsking, kreativitet og skaperglede nøkler til læring og mestring. Du kan bli med alene eller sammen med andre.

Realfagsinspirator - vi søker etter deg

VilVites samfunnsoppdrag er å motivere og inspirere flere til å utdanne seg innen realfag, naturvitenskap og teknologi – og til dette arbeidet trenger vi en ekstra realfagsinspirator som også blir aktiv i sosiale medier.

Fysikkshow: Seldas lab 4. og 5. mai

Selda er tilbake til der hun startet. Kjent fra Newton, Barn ingen adgang, Anno og Alle mot 1. Nå kommer Selda til VilVite for å underholde med eksplosjoner og flammer.å med deg showet den første helgen i mai.

Krimgåter i hele april

I påsken og alle helger i april blir det kriminelt gøy på VilVite – med mye å oppleve og gjøre for alle. Du kan løse mysterier og lære triksene til en detektiv. Det blir Detektivskole, KrimLab og vitenshow med mysterium. 

Ledig stilling som prosjektleder

VilVite står foran en omfattende fornying av senterets utforming, innhold og tilbud, og styrker derfor staben med en prosjektleder. Er det deg vi leter etter? 

Oppfinnergym i mars

I helgene i mars inviterer vi barn og voksne til å trene hjernen og utvikle nye ferdigheter. Vi har mange spennende oppfinneraktiviteter på programmet. Kanskje finner du din indre “Petter Smart”?

Programmeringsutstyr til alle norske grunnskoler

Nå skal over 100 000 norske skolebarn få lære programmering gjennom micro:bit. Vitensenterforeningen og Lær Kidsa Koding får 20 mill. kroner fra Sparebankstiftelsen DNB til å utstyre landets grunnskoler med klassesett egnet for programmeringsforståelse. Vitensentrene skal stå for opplæring til skolene, og Lær Kidsa Koding til barn og unge på fritiden gjennom kodeklubbene. 

Vinterferien på VilVite

Kom og  utforsk, lær og ha det gøy sammen på VilVite i vinterferien! I tillegg til å besøke den store utstillingen, har vi vitenshow og verksteder på programmet. På VilVite har vi ikke bare aktiviteter for barn, vi har noe for alle.

Vitenshowkurs for barn 3. mars

Vitenshow er noe av av det gøyeste vi gjør på VilVite. Nå kan barn  9-12 år lære å lage vitenshow sammen med Lina Taule Fjørtoft, skuespiller, teaterprodusent og vitenshowartist. Bli med Lina på kurs søndag 3. mars.

Vitenshow med smellgaranti!

I februar gleder vi oss til nye vitenshow hver eneste helg på VilVite når vi får besøk av noen av de beste vitenshowartistene i landet. De bare elsker å eksperimentere, så her blir det flammer, smell og moro! Denne helgen kommer Forsker-Frederic.

Undersøkelse for ungdom 16-19 år

VilVite vurderer nye fritidstilbud for ungdom. I den forbindelse hjelper vi noen studenter på BI med å få ut en undersøkelse til ungdom. Har du mulighet til å hjelpe oss? 

VinterferieCamp med Akvariet, Fløyen og VilVite

I vinterferien kan du som er mellom 10 – 12 år bli med på “VinterferieCamp” på Akvariet, Fløyen og VilVite. Det blir spennende aktiviteter og fartsfylte dager! “VinterferieCamp” varer i 3 dager fra mandag 25. februar til onsdag 27. februar. (Du sover hjemme.)

LitenViten for de yngste

Som et ledd i vårt samfunnsoppdrag ønsker vi også å gi de yngste barna realfagsglede gjennom gode opplevelser. LitenViten er utviklet spesielt for de yngste barna, og kommer på programmet i februar.

Fra Månen til Mars

I 2019 er det 50 år siden mennesket tok sine første skritt på Månen. I helgene i januar inviterer vi deg derfor til kunnskap og opplevelser knyttet til romfart og verdensrommet. Programmet varierer fra helg til helg. Blant annet får du oppleve den dramatiske oppskytingen av verdens største rakett på nytt, du får høre siste nytt fra planeten Mars og lære om nordlyset. 

Juleverksted i Juletreskogen

Kom i julestemning i Juletreskogen på VilVite – vår innedørs juletreskog. På ukedagene blir det juleverksted for skoleklasser – i helgene for våre fritidsgjester. Juletreskogen kan oppleves fra 1. til 30. desember.

Satser sammen på barn og unge

De tre siste årene har samarbeidet mellom Fana Sparebank og VilVite økt i omfang fra år til år. Banken har støttet flere av vitensenterets tilbud mot barn og unge. Nå øker banken satsingen ytterligere, og blir med det en av VilVites tre største samarbeidspartnere.

Flott innsats i verdens største kunnskaps- og teknologiturnering

RoboMech fra Arna gikk til topps i lørdagens regionale finale i FIRST LEGO League – verdens største kunnskaps- og teknologiturnering for 10-16 åringer. Lørdag deltok hele 905 lag fra 45 byer i regionale turneringer over hele Skandinavia og Færøyene. Se alle som vant priser i Bergen!

Velkommen til FIRST LEGO League 10.11.2018

På lørdag er det Bergens-finale i verdens største kunnskaps- og teknologiturnering for barn og unge. Legg gjerne turen innom vår nabo Campus BI hvis du besøker oss i helgen. 

Bygg Barnas drømmeby - fremtidens byarena

Hvordan ønsker du at Bergen sin nye store Byarena skal se ut? Hva skal en arena for idrett og kultur inneholde? Hver dag i høstferien vil kreative nybygg få plass i Barnas drømmeby – fremtidens byarena.

LEGO-festival på VilVite

Nå er vi igang med ny LEGO®-festival på VilVite. 1000-vis av LEGO-klosser fra Danmark er på plass, og vi ønsker byggmestre i alle aldre velkommen til å utfolde seg. I høstferien har vi også litt ekstra på programmet. 

Matematikk som engasjerer!

Nærmere 100 elever og lærere var samlet da utstillingen Elevbygg åpnet på VilVite den 4. september. Utstillingen er et resultat fra prosjektet «Matematikk og produktutvikling». Siste dag er 30. september.

Kodefestival 15.-16.9. - gratis inngang

Koding er hovedtema på VilVite under Barnas Kodefestival i helgen. Kom og bli kjent med koding og se hvor gøy det er! Alle aktiviteter er gratis i helgen – også inngang – takket være vårt samarbeid med Equinor Morgendagens Helter.

Kodekveld på VilVite (2018)

Nå kan du på 7.-10. trinn bli med på Kodekveld fredag 14. september 2018 kl. 18-21. Du kan prøve koding, se hvordan spillutviklere jobber, ha det gøy i utstillingen og spise pizza. Og alt er GRATIS denne kvelden!

En gøyere og klokere by

«Gjennom din innsats som sjef ved VilVite-senteret har du bidratt til å gjøre Bergen til en både gøyere og en klokere by», sa Harald Schjelderup i sin takketale til Svein Anders Dahl, VilVites administrerende direktør de 11 første årene.

På sommerprogrammet 2018

Hei! Kom å bli med til Vilde Vites verden, og hjelp oss å bekjempe miljøsvin ved hjelp av eksperimenter og kreative oppdrag! Ikke helt på ordentlig, men i den nye appen vår og i sommerprogrammet vårt... 

Psykologiske illusjoner med Hedné

Hva skjer når vi blander magi og psykologi? Kan vi lure hjernen til å tro på ting som ikke finnes? Bli med når norgesmester i trylling, Hedné, utforsker disse spørsmålene!

Lars Marøy blir ny VilVite-direktør

Bergen Vitensenter AS har ansatt Lars Leegaard Marøy (40) som ny administrerende direktør for VilVite etter Svein Anders Dahl som går av med pensjon til sommeren.

SommerViten er i gang!

Vi er klare for å ta imot 200 ungdommer på årets feriekurs. På SommerViten blir det eksperimenter og moro dagen lang, mens de lærer å navigere og programmere og mye, mye mer.

Romforskningshelg 9.-10. juni

NASA kommer til Bergen for romforskning – og for å ha familieaktiviteter på vitensenteret sammen med Birkelandsenteret for Romforskning.

Sommerkurs: Kursene er fulltegnet

I sommer kan barn og unge løse oppdrag og bli bedre kjent med naturvitenskapens spennende verden. Velkommen til lærerike og gøyale dager!

Smartnett åpnet av ordfører Marte Mjøs Persen i dag

Det rett og slett gnistret da ordfører Marte Mjøs Persen sammen med skoleelever åpnet en ny unik installasjon om grønn energi i dag. Læringsopplevelsen er skapt av VilVite, Statnett og dataspillselskapet Turbo Tape Games.

Blue-Boss-Bob

Vi har fått besøk av Blue-Boss-Bob fra Bømlo. Med inspirasjon fra idéen ”Kysten – fra leikeplass til bossplass” har kunstnere laget en stor fisk som har fått navnet Blue-Boss-Bob. Til ettertanke og inspirasjon!

Et HAV av muligheter - et arrangement som motiverer!

Kristin Bakken visste ikke hva hun ville bli før Et HAV av muligheter i 2012, men etter utdanningsarrangementet var det klart – det var maritim næring! Nå 6 år senere vil hun rekruttere flere jenter til næringen. 

Utdanningskveld 22. mars 2018

Hva vil du bli? Hva skal du velge? Hvilke muligheter finnes der ute? Vi inviterer til utdannings- og karrierekveld for unge jenter og mødre, lærere og rådgivere – sammen med Maritime Bergen, utdanningsinstitusjoner og bedrifter. 

Magisk vitenshowfestival

Lørdag 24. februar starter Magisk vitenshowfestival på VilVite med norgesmesteren i trylling, Mikael Hedné. Gled deg til magiske show flere ganger daglig i hele 9 dager!

Vil du bli vår nye leder?

Vår administrerende direktør, Svein Anders Dahl, har valgt å fratre i 2018, og styret vårt vil nå rekruttere vår nye leder.

Tusen takk!

Tusen takk til alle som har gitt oss gave i jubileumsåret – og til våre støttespillere gjennom mange år!

Matematisk tråd - utstilling om matematikk i håndarbeid

Kan håndarbeid få flere til å oppdage all matematikken vi omgir oss med i hverdagen? Og hvordan kan håndarbeid få fram matematiske prinsipper? Matematisk tråd er en utstilling om matematikk i håndarbeid. Kom og bli inspirert!

Ledig stilling

Vi har en ledig stilling som formidler, kreativ utvikler. Kanskje du blir vår nye kollega?

Frist for å søke er 10. desember.

Slimverksted i november

Velkommen til slimete opplevelser! 

Her får barna lage slim og ta det med hjem etterpå. Verkstedet er i helgene fra 4. til og med 19. november.

LEGO-festival på VilVite

I oktober er det ny LEGO®-festival på VilVite. Vi har fått inn 1000-vis av LEGO-klosser fra Danmark, og ønsker byggmestre i alle aldre velkommen til å utfolde seg. I høstferien har vi litt ekstra på programmet. 

Hedrer matematisk geni 25. oktober 2017

Den verdenskjente matematikeren John Forbes Nash jr. holdt sin siste forelesning på VilVite i 2015. Nå hedres den geniale matematikeren med eget auditorium på VilVite og en dokumentarserie på NRK. 

Vi2 - nytt og fleksibelt årskort

VilVite har lansert et nytt årskort-tilbud – til glede for alle som ønsker et litt mer fleksibelt årskort. Kortet gjelder for 1 bestemt barn + 1 valgfri voksen. Barnet kan dermed ta med mor, far, tante eller farfar etter tur, og de voksne kan bytte på hvem som følger barnet. 

Sykkel-VM: VilVite bidrar til folkefesten

Når Bergen er vertskap for ett av verdens største idrettsarrangementer, vil VilVite bidra til folkefesten – både på VilVite og sammen med vår nærmeste nabo; Nygårdsparken. Vi utvider programmet og halverer prisen 18.-24. september.

Bli miljøninja: redd Vilde Vite fra grusomme Mikroplastus!

Hjelp! Den grusomme Mikroplastus og miljøsvinene har invadert VilVite. De vil gjøre VilVite om til en kjempediger bossfylling. Modige Vilde Vite ville bekjempe miljøsvinene, men er tatt til fange. Nå trenger vi din hjelp. Kom til VilVite og bli en miljøninja i sommer!

Bli med på Den store restefesten

Lørdag 19. august arrangerer BIR og Bergen kommune stor restefest på Festplassen kl. 12-15. Restemat, redesign, reparatører og mye mer. Og vi stiller med sanseverksted. 

Lek, lær og ha det gøy - helt gratis 10.-11. juni 2017

VilVite fylte 10 år den 31. mai. Statoil, som har vært en stolt sponsor helt fra starten i 2007, ønsker at flest mulig skal få oppleve VilVite. Statoil Morgendagens Helter inviterer derfor til 2 “Lek, lær og ha det gøy-dager” med gratis adgang og stort program 10. og 11. juni.

Robotprogrammering i uke 32

Kurset er fullt. På vårt populære kurs i LEGO programmering lærer barn mellom 10 og 16 år å programmere med LEGO Mindstorms EV3 robotsett.

Hovedsamarbeidspartnere

Samarbeidspartnere

Følg oss: