Aktivitetsløype​ med leken læring og Stolpejakten

VilVite spurte byens barn og unge om hva de ønsket av nye aktiviteter. Nå lanserer VilVite en ny aktivitetsløype sammen med idrettslaget Varegg og Stolpejakten; den tar for seg flere av
innspillene fra barna. Bli med på aktivitetsløypen hvor familier får brukt både kropp og hode!

Etter tilbakemeldinger fra byens barn og unge har VilVite laget en litt annerledes byvandring i Bergen sentrum fylt av aktiviteter, mattenøtter og naturfagsgleder.  

- Barn og unge ønsker å bevege seg mer, men de beveger seg i realiteten stadig mindre. Dette var situasjonen før korona, og har blitt forverret med pandemien. Derfor satser nå VilVite stort på fysisk aktivitet. Samarbeidet med Varegg om Stolpejakten er midt i blinken fordi vi kombinerer fysisk aktivitet og bevegelse med små realfagsnøtter. Lekende læring, kort og godt, som jo er kjernen i VilVites metode, forteller Lars Legaard Marøy, administrerende direktør i VilVite. 
 Han retter også en takk til Christian Rieber og GC Rieber Fondene, som initierte samarbeidet mellom Varegg og VilVite.

Populært aktivitetstilbud for hele familien

Stolpejakten har vært en populær aktivitet for både små og store. Nå skal VilVite som en pilot teste ut hvordan man kan koble både aktiviteter og oppgaver til stolpene.  Jan Kjærner-Semb i idrettslaget Varegg kan fortelle at responsen på Stolpejakten har vært formidabel.  Etter en drøy måned med stolpejakt i sentrum har over 9.000 stolpejegere besøkt mer enn 200.000 stolper. Om man beregner avstanden mellom stolpene utgjør dette mer enn to runder rundt jordkloden. Idrettslaget har fått mange hyggelige meldinger fra stolpejegere som er glad for opplegget.  

- Jeg tror det er flere grunner til at det er så populært. Først tror jeg at mange av oss synes det er gøy med en ny dimensjon eller mening på turene våre, og det å finne stolper og samle poeng er ett moment. Det at det er teknisk enkelt, tilgjengelig og gratis gjør det også enkelt å komme seg på stolpejakt. Stolpejakten til Varegg i Bergen sentrum skiller seg også litt ut med god tilgjengelighet også for de med rullestol og barnevogn. Vi har 114 grønne stolper, og disse skal være tilgjengelig med rullestol og barnevogn, forteller Jan Kjærner-Semb.  

Lekende læring ​

VilVite har laget oppgaver og aktiviteter til på utvalgte stolper i sentrum, så her skal hele familien få testet seg på både matematikk, naturfag og fysiske aktiviteter.  

- Vi så raskt etter oppstart i mars at stolpene har potensiale til å brukes til mer. Her kan kobles på lek og kunnskap når man besøker stolper. Vi tenkte på hvem vi kunne samarbeide med for å utvikle dette, og tankene gikk raskt til VilVite. VilVite evner å koble kunnskap med opplevelser og det å ha det moro og være nysgjerrig. Vi tror at med VilVite sin kompetanse og våre stolper kan dette gjøre det enda kjekkere å gå på stolpejakt i fremtiden. Ikke minst å besøke stolper på nytt, sier Kjærner-Semb begeistret. 

Økt puls

VilVite planlegger å realisere en utstilling med arbeidstittelen PULS, men først skal de få opp pulsen til fritidsgjestene i nærområdet med å lansere aktivitetsløype i nærområdet.

- Vi ønsker å inspirere vitensenterets 120.000 årlige gjester til å bevege seg mer og på nye måter. Der har vi fått den første millionen, fra SR-bank, og søker nå flere samarbeidspartnere. I mellomtiden opplever vi at publikum setter stor pris på aktivitetene vi har i VilVites flotte nærområder, avslutter Marøy.

Slik deltar du på aktivitetsløypen

  • Last ned Stolpejakten-appen 
  • Finn kartet som heter: Bergen Sentrum Kart #3/Nygårdshøyden/Parken
  • De stolpene som er del av VilVite sin aktivitetsløype finner du på stolpenummer 40, 41, 42, 44, 45 og 52 ​
  • På de utvalgte stolpene finner du oppgaver og aktiviteter. Ved å løse alle oppgavene kommer du frem til et løsningsord
  • Send inn løsningsordet til konkurranse@vilvite.no og bli med i konkurransen om å vinne gavekort fra VilVite
  • Ha det gøy!

​Oppgaver og konkurranse

Svaret på oppgavene vil gi deg nummeret til plasseringen av en bokstav i alfabetet. Når dere har gjennomført alle oppgavene, sitter dere igjen med seks bokstaver som dere skal sette sammen til ett ord. Ordet sender dere inn til oss på konkurranse@vilvite.no. Om dere sender inn riktig ord, er dere med i trekningen av gavekort hos VilVite pålydende 500 kroner, som kan brukes til billetter eller i butikken VilFinne. Vi trekker ut to heldige vinnere etter hver uke. 

Aktiviteter

Noen av stolpene har en aktivitet som kan gjøres utenom oppgaven, enten som konkurranse mot hverandre eller som gruppe som helhet. Aktiviteten er ikke en del av hovedaktiviteten og konkurransen, men vi vet at ved å bevege oss så sirkulere blodet bedre og mer oksygen kommer til blodcellene i kroppen og hjernen. Så kanskje blir oppgaven enklere å løse hvis man beveger seg litt?

VilVite på Stolpejakten i helgene

​Vi står med VilVite-sykkelen vår ved Stolpejakten i Nygårdsparken lørdag og søndag kl. 12-14. Der kan du blant annet få være med på lekbaserte kunnskapsaktiviteter. 

Innsending av svar på konkurransen

Send løsningsordet til konkurranse@vilvite.no sammen med telefonnummeret ditt, så er du med i trekningen om gavekort. (Mail og telefonnummer slettes etter trekningen.)Følg oss: