Hjernen og tarmen – ny utstilling på VilVite

Vet du at inni tarmen lever det uendelig mange bakterier som alle har viktige roller for at du skal holde deg sunn og frisk? VilVite sin nye utstilling “Hjernen og tarmen” handler om samspillet mellom hjernen og tarmen din. Her kan du utforske hva tarmbakteriene gjør for deg – og hva du kan gjøre for dem. 

Banebrytende forskning
VilVite har utarbeidet utstillingen i dialog med et ledende forskningsmiljø ved Universitetet i Bergen og Haukeland universitetssjukehus

– Gjennom denne utstillingen formidler VilVite kunnskap fra banebrytende forskning som er viktig for å forstå for hvordan vår mentale og fysiske helse påvirkes av mat og miljø, sier Lars Leegaard Marøy, direktør på VilVite.

Kan du spise deg glad?
Tarmbakteriene har det bra når de får yndlingsmaten sin: fiber! Og når tarmbakteriene har det bra, lager de stoffer som er viktige for at nervesignaler skal gå riktig rundt i kroppen og hjernen. På den måten påvirkes både husken og humøret vårt av det vi spiser.

Utforsk i tarmtunellen og installsjonene i den
Utstillingen er bygget som en lang tunell og passer for alle som har en kropp. Utforsk selv hvilken mat tarmbakteriene liker best, hjelp å sende nervesignaler av sted, eller ta en reise inn i hjernen!

Reisen til tykktarmen
Etter å ha utforsket utstillingen, kan du oppleve filmen “Reisen til tarmen”. Her blir vi kjent med flere av bakteriene som bor i tykktarmen: Trygve og familien hans jobber hver dag for at vi skal ha det bra, mens bakterien Elise kan være litt rampete innimellom. 


De intereaktive opplevelsene er utviklet i samarbeid med de lokale spillutviklerne Henchman & Goon og Turbo Tape Games, designere i Haltenbanken og arkitekter i Tønder, samt Science Project, installasjonsutvikler/produsent i London. 

Hjernelig velkommen! ​Og god fordøyelse! 

Kjøp billett

Mer om sommerprogrammet


Illustrasjonen øverst: Tønder, Haltenbanken og Studio Gohde

 

Takk til våre samarbeidspartnere!
VilVite kan presentere utstillingen takket være gode samarbeidspartnere i GC Rieber Fondene, Kavlifondet og Grieg Foundation, som sammen har bidratt til utstillingen med 4 millioner kroner

Hjernesignaler: Ta på deg VR-brillene og reis inn i hjernen hvor du kan utforske hvordan nervene i hjernen er koblet sammen, og hvordan nervecellene snakker sammen. 

I “Kroppen” kan du studere hele fordøyelsessystemet og se hva som skjer inne i tarmsystemet ditt. Følg oss: