Nytt Matte-kjøkken

VilVite-sjefen har invitert inn på et hjemmekoselig matematikk-kjøkken. Kjøkkenet er klart med nye spennende matteutfordringer, og flere skal komme... 

Her møter vi Albert Einstein, verdens høyeste mann og VilVite-direktør Svein Anders Dahl. Vi spør Dahl hva som skal tilberedes i kjøkkenet.

- Her skal det tilberedes tallrike retter og oppgaver som alle har matematikk som hovedingrediens, kanskje vi baker noen matematiske kaker også.

Hvorfor denne satsingen på matematikk?

- Matematikk er et sentralt fag i formidlingsoppdraget vårt, og vi har og har hatt mange læringsprogram og eksperimenter om temaet. Men det har ikke hatt sitt eget område i utstillingen, det får det nå.

Men hvorfor i et kjøkken?

- Matematikk er et litt myteomspunnet fag, mange har forestillinger om at de ikke kan lære det og at det bare dreier seg om teori. Derfor ønsker vi å trekke det inn i hverdagen, og hva er mer hverdagslig enn et kjøkken? Ved å knytte faget til praktiske og konkrete forhold som folk kan kjenne seg igjen i, vil vi prøve å senke barrierene som enkelte har overfor faget og skape nysgjerrighet og lærelyst. Kjøkkenet er også en samlingsplass for familien og vi ønsker at barn, unge og voksne sammen skal bli inspirert til å lære mer om dette spennende faget.

Her kan små og store finne en rekke matematiske utfordringer og nøtter som man kan hygge seg med i felleskap eller alene

Du sa matematiske ingredienser, er det bare tall, formler og symboler - det høres jo litt tørt ut?

- Tørre ingredienser har sin naturlige plass på et kjøkken og blir deilige retter når det blandes med det våte og litt krydder. Vårt matematikk-kjøkken vil ha utstyr og utfordringer som knytter seg til veiing, måling og ulike blandingsforhold – med utgangspunkt i det man gjør på et kjøkken. Du kan for eksempel se Pytagoras setning illustrert som en blå «suppe» i tre kvadrater og en trekant.

Kjøkkenet her vi står ser koselig ut, det inviterer til å sette seg ned og hygge seg. Er det hensikten?

- Ja, her kan små og store finne en rekke matematiske utfordringer og nøtter som man kan hygge seg med i felleskap eller alene. Kan du tenke deg noe koseligere enn å regne og løse matematiske oppgaver i kjøkkenets lune atmosfære, avslutter direktøren med et håp om at barn i alle aldre skal bli matematisk inspirert.

Matte-kjøkkenet er en av flere nyheter på VilVite i høst.


Artikkelen ble først publisert i Sentrumsmagasinet ByLiv november 2016. Hovedsamarbeidspartnere

Samarbeidspartnere

Følg oss: