PopVit-foredrag om samspillet mellom hjernen og tarmen

Hjernen er tema for Forskningsdagene i år, og vi har invitert professor Trygve Hausken til fortelle om samspillet mellom hjernen og tarmen. Barn og voksne er velkommen til PopVit- foredrag søndag 20. september: “Hjernen og tarmen – tarmfølelsen”. (Med forbehold om utviklingen i Covid-19 i Bergen)

Med engasjement, kunnskap og glimt i øyet får Hausken både barn og voksne til å lytte når han forteller om hvordan hjernen og tarmen vår snakker sammen. Du trekker på smilebåndet når han snakker om tarmbakterier og bæsj – samtidig som du får ta del i ny forskning på den viktige dialogen mellom hjernen og tarmen din.

Den lille hjernen
Den medisinske forskningen har blitt stadig mer opptatt av å se på kroppen som en helhet. Du har ca 200 milliarder hjerneceller i hjernen din. Men visste du at du også her nerveceller i tarmen? Ca 4 millioner nerveceller sitter i tarmveggen, som gjerne blir kalt «den lille hjernen».

Tarmens hjerne styrer hvordan kroppen tar opp og skiller ut næringsstoffer fra tarminnholdet, og transporterer dem fra munnen til de til slutt ender i toalettet, mens den store hjernen styrer impulsene til og fra tarmen. Det hele påvirkes av sinnsstemningen du er i: om du er glad eller nedfor. I tillegg består avføringen vår av trillioner av tarmbakterier som samspiller med hjerne-tarm-aksen. Kanskje tarmbakteriene påvirker humøret også?

Dette får du høre om fra professor Trygve Hausken fra mage-tarm seksjonen ved Haukeland universitetssykehus. Sammen med PhD hjerneforsker Birgitte Berentsen (bildet) var han faglig rådgiver for utstillingen "Hjernen og tarmen", som VilVite åpnet i juni. Hausken har hatt en betydelig forskning på samspillet hjerne-tarm, og vi gleder oss til han kommer tilbake for å dele av sin kunnskap!

Passer for: Barn fra 8 år og voksne.
Varighet: Foredraget varer i ca 20 minutter, deretter blir det mulighet for spørsmål fra salen.
Tidspunkt: Søndag 20. september kl. 12.30 eller 14.30 – avhengig av om du har formiddagsbillett eller ettermiddagsbillett. Du får foredraget på inngangsbilletten til VilVite – så langt det er plass. For tiden er maxgrensen ved foredrag 50 personer.

Kjøp billett

Få også med utstillingen Hjernen og tarmen!

VilVite kan presentere utstillingen takket være gode samarbeidspartnere i GC Rieber Fondene, Kavlifondet og Grieg Foundation, som sammen har bidratt med 4 millioner kroner til utstillingen og filmen som hører til.Følg oss: