RoboMech 2.0 ble Champion - alle ble vinnere i omstilling!

Flere tusen barn og unge har i åtte uker forberedt seg til FIRST LEGO League, verdens største kunnskaps- og teknologiturnering for barn og unge mellom 10 og 16 år. Etter en hektisk, koronatilpasset innspurt, ble de regionale vinnerne kåret i dag. RoboMech 2.0 fra Totland gikk til topps i konkurransen. Se alle vinnerne!

Totalt var det i regionen nærmere 400 deltakere fordelt på 24 lag som etter 8 ukers forberedelser, konkurrerte om utmerkelser innen innovasjon, forskning og teknologi, samt en finalebillett til den skandinaviske finalen. Årets oppdrag, RePLAY, handler om å vise veien til en morsom og aktiv livsstil for alle. Etter de siste smittverntiltakene i Bergen kommune, måtte årets regionale finale gjennomføres med digitale innleveringer fra lagene. Dommerne vurderte i Zoom og Teams fra hjemmekontor, og vinnerne ble kunngjort gjennom en websending fra VilVite lørdag.

Om finalen og se websending 

–​ Alle vinnere
Prosjektleder Charlotte Tonheim fra VilVite er imponert over hvordan deltakere og veiledere har stått på – ikke minst i innspurten da alle oppdrag til slutt måtte løses gjennom digitale innleveringer.  innleveringer til slutt måtte gjøres digitalt. 

– Det har vært en ekstrem omstilling for både deltakere, veiledere og oss arrangører. Jeg er så stolt over prestasjonene – i år er alle vinnere! Det har vært en spennende, krevende og lærerik prosess. Både dommere og prosjektledere savner direktekontakten med deltakerne, ikke minst det å kunne gjøre oppfølgingsspørsmål til lagene. På den annen side har vi fått svært gode resultater i årets robotkonkurranser – lagene har kunnet prestere maksimalt på egen hjemmebane.

RoboMech 2.0. til topps etter solide plasseringer i flere kategorier
De realfagsglade deltakerne fra Totland består av 3 jenter og 2 gutter på 8.-10. trinn. Laget oppnådde sterke 2. plasser i både Robotkonkurransen og Teknologiprisen, samt nominering til Prosjektprisen. De har jobbet med å finne innovative løsninger som motiverer til mer fysisk aktivitet, samtidig som de har programmert og utstyrt en robot til å løse oppdrag på robotbanen. Laget skal dermed representere Bergen i den skandinaviske finalen om tre uker. Også den blir digital.

– RoboMech 2.0. har lagt ned en iherdig innsats i høst for å løse et aktuelt problem. Vi vet at det har blitt mange lange kvelder, og det er egenskaper som dette som skaper realfagstalenter. Samfunnet er helt avhengig av slike kloke hoder for å løse både dagens og fremtidens utfordringer, sier Cathrine Instebø, sponsorsjef hos Equinor Morgendagens helter.

Fremtidens innovatører
FIRST LEGO League er i Skandinavia et samarbeid mellom organisasjonen FIRST Scandinavia og Equinors talentutviklingsprogram Morgendagens helter, hvor selskapet støtter talenter innen idrett, kultur og realfag. Formålet er å skape en arena der barn kan utfolde seg i teknologiens verden og ha det gøy med praktisk læring i realfag. I Bergen har VilVite vært regional arrangør siden vitensenteret åpnet. 

– I FIRST LEGO League lager vi en arena der barn og unge får bryne seg på utfordringer i den virkelige verden og der de voksne ikke har svaret. I ukene de arbeider med prosjektet, får elevene øve på samarbeid, kommunikasjon, kritisk tenkning og innovasjon, og ikke minst, erfare hvordan deres innsats kan bidra til å løse utfordringer vi har i samfunnet vårt, sier Silje Kumeus, konseptleder for FIRST LEGO League i Skandinavia.

(Teksten fortsetter under bildene.)

Holen Teknopraksis, vinner av Robotkonkurransen. Foto: Magne Fonn Hafskor

Garnes TechMech, vinner av Prosjektprisen Foto: Trond Skutlaberg

VINNERE FIRST LEGO LEAGUE BERGEN 2020

FIRST LEGO League Champion:  RoboMech 2.0
Nominerte: Garnes Legomix, Garnes TechMech, Paradis Lego Smashers, RoboMech 2.0 og Vinnes Friskule

Robotkonkurransen 1. plass:  Holen Teknopraksis
Robotkonkurransen 2. plass:  RoboMech 2.0
Godt plasserte: 3. Vinnes Friskule, 4. Tech Mess, 5. Skjold Warriors, 6. Garnes, TechMech, 7. Lone Star, 8. daVinci ungdomsskole

Prosjektprisen 1. plass:  Garnes TechMech
Prosjektprisen 2. plass:  Garnes Legomix
Prosjektprisen 3. plass:  Holen barneskole

Nominerte: Garnes TechMech, Garnes Legomix,  Holen barneskole,  Paradis Lego Smashers, RoboMech 2.0

Teknologiprisen 1. plass:   stRONG
Teknologiprisen 2. plass:   RoboMech
Teknologiprisen 3. plass:   VilVinne

Nominerte: Garnes TechMech, International School of Bergen 1, International School of Bergen 2

Kjerneverdiprisen:  Paradis Lego Smashers
Nominerte: Garnes TechMech,  Lone Star,  Paradis Lego Smashers

Veilederprisen: Frode Skjold, Skjold skole

Medalje til alle lagene for enorm innsats i år:

daVinci ungdomsskole, Florvåg Vikings 1 og 2 fra Florvåg skole, Garnes Legomix og Garnes TechMech fra Garnes skule, International School of Bergen – 2 lag, Holen barneskole og Holen Teknopraksis fra Holen skole, KLUS fra Kleppestø ungdomsskole, Knappskog skule 7.trinn, Kolbeinsvik Montessoriskule, Lone Star fra Lone Skule, Paradis Lego Smashers fra Paradis skole, Skjold Warriors og Skjold Ultimate fra Skjold skule, Strandvik Montessoriskule – 2 lag, stRONG fra Rong skule, Tech Mess fra daVinci montessoriskole fra RoboMech 2.0 – fritidslag fra Totland, Robo zoo Rong skule fra Haukeland skole, VilVinne – vennelag fra Alvøen, Vinnes Friskule

OBS: Det er skrevet om mange av disse lagene i forberedelsene deres – finn lenker til artikler nede på denne siden.

(Teksten fortsetter under bildene.)

VilVinne, 3. plass Teknologiprisen Foto: Magne Fonn Hafskor

- Alle er vinnere og burde fått pokal for fantastisk omstillingsevne i år! Charlotte Tonheim, VilVite, prosjektleder for FIRST LEGO League Foto: Vinit Pandher

De 21 norske stedene som arrangerer regionale finaler er:
Agder, Alta, Drammen, Finnsnes, Gjøvik, Hammerfest, Harstad, Helgeland, Kirkenes, Larvik, Lofoten, Oslo, Romsdal, Salten, Sarpsborg, Sogn og Fjordane, Stavanger, Tromsø, Trondheim, Ålesund og Bergen.
 

Fakta om FIRST LEGO League 2020: 

  • Verdens største kunnskaps- og teknologikonkurranse for barn og unge i alderen 4-16 år
  • I Skandinavia er konseptet et samarbeid mellom organisasjonen FIRST Scandinavia og talentutviklingsprogrammet Morgendagens helter hvor Equinor støtter talenter innenfor realfag, idrett og kultur.
  • Hensikten med konkurransen er å styrke interessen for realfag, innovasjon og teknologi blant unge mennesker.
  • Årets tema heter RePLAY, og handler om at deltakerne skal utforske egenvalgte problemstillinger innen sport og aktivitet og komme opp med innovative løsninger.
  • VilVite arrangerer den regionale finalen for aldersgruppen 10-16 gjennom digitale løsninger den 7. november - tilpasset smittevernhensyn i Bergen.
  • Den regionale finalen arrangeres med støtte fra Equinor (hovedsponsor), BI – campus Bergen, Fana Sparebank og Tekna.
  • Den skandinaviske finalen vil foregå digitalt den 28. november.

Om FIRST Scandinavia: 
FIRST Scandinavia er en ideell stiftelse som siden år 2000 har utviklet og gjennomførtkonsepter og prosjekter innen realfagene for over 500 000 barn og unge. FIRST Scandinavias visjon er at de gjennom unike læringsopplevelser vil vi gi barn over hele verden gleden ved å mestre realfag. FIRST Scandinavia står bak FIRST LEGO League i Norge, Sverige, Danmark og Færøyene.

Om Morgendagens helter:  
Equinor jobber tett med FIRST LEGO League i Skandinavia gjennom sitt talentutviklingsprogram Morgendagens helter, der satsing på utdanning og realfag står sentralt. Morgendagens helter handler om å løfte frem mennesker med evne og vilje til å tenke annerledes, og med kompetanse og utholdenhet til å jobbe hardt for å oppnå enestående resultater.  

Om VilVite
VilVite er et senter for læring og opplevelser innenfor naturvitenskap og teknologi. Vitensenteret sin oppgave er å øke interessen for disse fagene og motivere flere til å velge realfaglig utdanning. Senteret ligger på Marineholmen i Bergen, og hadde inntil 2020 over 120 000 gjester årlig – barn, unge og voksne som skole- eller fritidsbesøk. VilVite har arrangert FIRST LEGO League i Bergen siden senteret åpnet i 2007.

Her kan du se fra dagens websending

For mer informasjon, kontakt:
Charlotte Tonheim, VilVite
Prosjektleder FIRST LEGO League, Bergen
E-post: ct@vilvite.no
Mobil: 412 54 371

Anne Tove Koldal
Markeds og kommunikasjonssjef VilVite
E-post: atk@vilvite.no
Mobil: 907 48 105Følg oss: