Romforskningshelg 9.-10. juni

NASA kommer til Bergen for romforskning – og for å ha familieaktiviteter på vitensenteret sammen med Birkelandsenteret for Romforskning.

Kom og hør om magnetisme i verdensrommet, lær om solsystemet og bygg din egen satellittbane – og møt ekte romforskere!

Program

10-17: Lek og lær på VilVite 
12-15: «Drop in»-verksteder om romfart og astronomi i samarbeid med Birkelandsenteret for romforskning 
12 og 15: Vitenshow: Noe av ingenting 
13, 14 og 16: Planetarievisning om magnetisme i verdensrommet (engelsk) 
1330 og 1530: En virtuell reise i verdensrommet

NB! Med forbehold om at det kan komme endringer i programmet.
 

«Drop in»-verksteder om romfart og astronomi

 • Lag din egen satellitt – en NASA-aktivitet. 
  Ved bruk av NASAs papirmodeller av MMS-satellitter får du lage din egen modell. Underveis får du hjelp og forklaringer av stipendiater ved Birkelandssenteret for romforskning.
 • Bygg en satellittbane – en NASA aktivitet. 
  Bli med og bygg en satellittbane i tetraeder figurer. Underveis snakker vi om hvorfor disse figurene er så spesielle og hvorfor det er viktig for MMS-satellitter å fly nøyaktig i en slik formasjon.
 • Bygg en rakett og skyt den opp! Rakettfabrikk med VilVite. 
  Hvordan får vi egentlig til å skyte ut raketter? Klarer du å sende din rakett til Mars? Vi lager papirraketter og skyter opp rakettene ved hjelp av en sykkelpumpe.

Hør, se og lær om verdensrommet

Fire romforskere fra Birkelandsenteret for romforskning deltar på alle verkstedene (se over). Nå har du mulighet til å spørre om det som finnes mellom himmel og jord! I helgen møter du: Therese Moretto Jørgensen, Kjartan Olafsson, Arve Aksnes, Michael Hesse og Patricia Reiff. Michael og Patricia jobber i dag på oppdrag for NASA og frem til 2017 jobbet. Michael i NASA. 

 • «Magnetisme» ved professor Reiff. 
  Patricia Reiff, professor og direktør ved Rice Space Institute at Rice University forteller om magnetisme i verdensrommet (planetarievisning på engelsk). Varighet: 23 min. Passer for: alle som kan engelsk eller kan lese norske undertekster
 • «En virtuell reise i verdensrommet». 
  Bli med på en tur blant stjerner og planeter! Reisen tar utgangspunkt i solsystemet, der du kan komme med forslag til hvor du vil reise. Vi bruker PC-programmet Celestia. Varighet: ca. 20 min. Passer for: ca 7 år og spesielt interesserte.

Vitenshow: Noe av ingenting

Her skal vi utforske vakuumets mange mysterier. Av alt du vet, er ingenting akkurat som du trodde.

 

Foto: Romforsker i NASA, Michael Hesse, ved MMS (Magnetospheric Multiscale Mission) oppskytningen i NASA. Hovedsamarbeidspartnere

Samarbeidspartnere

Følg oss: