1. og 3. plass til Bergen i skandinavisk innovasjonskonkurranse

Mandag 12. april ble det avgjort: Bergenslagene RoboMech 2.0 og Climb Blind tok hjem gull og bronse da Skandinavias fremste innovasjonstalenter konkurrerte i Scandinavian Innovation Award (SIA). På veien har de konkurrert mot over 720 lag hele Skandinavia. Imponerende! 

 

Innovasjonskonkurransen SIA er en del av FIRST® LEGO® League (FLL) – verdens største kunnskaps- og teknologikonkurranse for barn og ungdom. Blant over 700 deltakende lag  ble ti av dem håndplukket til å delta i SIA-konkurransen, og i dag presenterte Bergenstalentene sine innovative løsninger på årets tema: fysisk aktivitet. Både RoboMech 2.0 fra Totland og Climb Blind fra Paradis imponerte stort med sine forskningsprosjekt og er nå nominerte til verdensfinalen i USA. (Lenke til finalen nedenfor.)

Årets finalister:
Lag 1: Team Ørneklo fra Lofoten, Norge
Lag 2: SPRS fra Sorø, Danmark
Lag 3: Team Active Future fra Finnsnes, Norge
Lag 4: Nannaskolan fra Stockholm, Sverige
Lag 5: RoboMech 2.0 fra Bergen, Norge
Lag 6: Aspeboda science club fra Borlänge, Sverige
Lag 7: Climb Blind fra Bergen, Norge
Lag 8: The Fit Nuts fra Billund, Danmark
Lag 9: Gulflagg fra Skövde, Sverige
Lag 10: Montesstrongguys fra Gjøvik, Norge

Innovative løsninger
Scandinavian Innovation Award arrangeres av FIRST Scandinavia i samarbeid med Equinors talentprogram Morgendagens helter. 

Konkurransen er basert på prosjektdelen i FIRST® LEGO® League Challenge, der lagene selv har funnet en innovativ løsning på et problem de selv har definert ut fra årets oppdrag. I år handlet det om å få flere i fysisk aktivitet. Scandinavian Innovation Award (SIA) hyller de innovative løsningene lagene har kommet opp med! 

RoboMech 2.0 og Climb Blind (tidligere Paradis Lego Smashers) deltok i regional finale i Bergen lørdag 7. november 2021. VilVite er arrangør av den regionale finalen, som vanligvis går av stabelen på Campus BI på Marineholmen. I år måtte lagene delta gjennom innsendte bidrag, og vinnerne ble presentert gjennom sending fra VilVite. 

- Det var fantastisk å se at to lag fra Bergen kom til skandinavisk finale i SIA, og enda mer imponerende at begge også havnet på pallen. Gratulerer med seieren, RoboMech 2.0 og Blind Climb med en sterk 3. plass! Bergenslagene har gode tradisjoner for arbeid med innovasjonsoppgaven. Veilederne bruker blant annet Nysgjerrigper-metoden og lagene henter kompetanse fra ekspertise og fra innovasjonsmiljøer i regionen. Det har vært en fryd å få presentert kreative og nytenkende løsninger under det årlige FLL-arrangementet, og vi har derfor valgt å sette ekstra fokus på forskningsprosjektet de siste årene. Vi ønsker lykke til videre til begge lag som virkelig har jobbet hardt for dette. Vi heier på dere – og krysser fingrene for nominasjon til den internasjonale finalen i USA, sier en imponert prosjektleder Charlotte Tonheim fra VilVite. 

Nomineres til verdensfinale
Det var RoboMech 2.0 og Climb Blind fra Bergen, som  sammen med Team Gulflagg fra Sverige vant priser under dagens konkurranse. Lagene får dermed muligheten til å sende sine prosjekter til Global Innovation Award, hvor 20 lag plukkes ut til å delta i den digitale verdensfinalen i USA i juni.

Her finner du mer informasjon om Scandinavian Innovation Award og informasjon om SIA 2021 

Sending fra Scandinavian Innovation Award 

Finalistene skulle konkurrert i Trondheim, men i stedet måtte de sende inn bidragene sine og har presentert og svart dommerne via skjermen. Du kan se alle presentasjonene og kåringene på Facebook-siden til FIRST LEGO League Scandinavia

Lagene fra Bergen:

RoboMech 2.0 fra Totland
RoboMech 2.0 har forsket på mobilitet for blinde og har utviklet en prototype for en sensorbasert blindekonsoll. Ungdommene har samarbeidet med Blindeforbundet og funnet opp en løsning som skal gi blinde bedre informasjon om omgivelsene og hindrene rundt dem. Her imponerer laget dommerpanelet på Zoom i skandinavisk finale fra VilVite. Laget: Solveig Smaadal Hitland (14), Liv Anitra Skutlaberg (14), Olav Smaadal Hitland (15), Tiril Hausberg Kåstad (13) og Sondre Hausberg Kåstad (15). Foto: Thor Brødreskift / VilVite

Climb Blind
Dette er forskerteamet Climb Blind fra laget Paradis Lego Smashers. Climb Blind har utviklet en sensorbasert løsning som skal gi svaksynte og blinde friheten til å klatre uten å være avhengig av en veileder. Ungdommene tilhører selv klatremiljøet og har samarbeidet med Bergen klatreklubb og Blindeforbundet i produktutviklingen. Laget understreker også at prosjektet har vært miljøskapende og lærerikt gjennom et annerledes år.Foto: Privat. Følg oss: