Biokjemisk hverdagsbrød

Norge – en brødspisende nasjon

Faktisk spiser vi rundt 40 kilo årlig. Da kan det friste med et ekstra saftig brød. Mens brødet blir til, skjer det mye biokjemi. Prøv Jacobs brød. Det er saftig, grovt og fullt av gulerøtter!

 

Oppskrift

6 dl revet gulrot 
2 begre med Skyr & Cottage Cheese, f. eks mango & pasjonsfrukt.

250 g grovt rugmel
600 g hvetemel
150 g sammalt hvete 
100 g fullkornsmel 
1 dl kruskakli 
1 pakke tørrgjær

2 ss olje
Ca 5 dl lunket vann
1 ts salt

Valgfri mengde med gresskarkjerner.

Slik lager du deigen

1. Riv gulerøttene, bland så med cottage cheese og la den ligge i romtemperatur. La blandingen står i ca 30 min.

2. Bland alt det tørre: diverse mel, kruskakli og gjær.

3. I den tørre melblandingen tilsett: olje, lunket vann, salt. Bland inn gulrot og cottage cheese.

4. Kna deigen til den har god konsistens eller bruk kjøkkenmaskin. Dekk bakebollen med plastfolie eller lokk, og sett til heving på et lunt sted i ca 1 time.

5. Ta deigen ut på et melet bakebord og form til to brød. Ha i to smurte brødformer, og etterhev på et lunt sted i ca1 time.

7. Pensle med litt vann og dryss over gresskarkjerner.

Stekes ved 200 C i 30-40 min., nederste rille. Avkjøl på rist.

Hva skjer?

… med gjæren?
Når du baker brød, tilsetter du gjær. Gjær er en mikroskopisk sopp, og som alle andre levende organismer trenger den mat for å overleve. Gjær liker sukker og i denne oppskriften er det mengder av sukkerholdige gulrøtter. Når du har blandet ingrediensene, skal deigen hvile på et lunt sted. Da deler og vokser gjæren. Gjæren trives best ved 37°C - akkurat som menneskekroppen. Gjæren er en levende organisme som tar opp oksygen og slipper ut CO2. Vanligvis brukes gjær for å få brød til å heve seg. Det er også mulig å bruke bakepulver som også danne gassen karbondioksid, men da er det ikke levende organismer som lager den men kjemiske stoffer som reagerer med hverandre.

… under elting?
Glutenet i deigen danner et nettverk av små vegger som holder gass og vanndamp innesperret og gjør at deigen hever seg.

Hovedsamarbeidspartnere

Samarbeidspartnere

Følg oss: