Hvordan ta fingeravtrykk?

Hva er et fingeravtrykk?

Fingeravtrykk er avtrykk fra linjemønsteret på innsiden av fingre hos mennesker. Linjemønsteret danner seg allerede på foster-stadiet, og holder seg uforandret gjennom hele livet. Det er aldri blitt oppdaget to personer med like fingeravtrykk. Fingeravtrykk regnes dermed som en sikker metode for identifikasjon. 

Fingeravtrykksmønstrene kan deles i tre store hovedgrupper: slynger ca 65 %, virvler ca 30 % og buer ca 5 %. 

Eksperiment: Hvordan ta fingeravtrykk?

Å løfte opp et fingeravtrykk kan være vanskelig, og det er lurt å øve. Prøv gjerne på ditt eget avtrykk, som du lager på en glatt og blank overflate som et lommespeil e.l.

Du trenger:

 • fingeravtrykkspulver. (Det finnes flere ingredienser du kan bruke. Du kan lage sitt eget pulver ved å blande like deler av sot og maismel, eller du kan bruke kakaopulver, øyenskygge, talkum, potetmel eller andre ting. Her er det bare å prøve seg frem med det du finner hjemme.) 
 • børste
 • gjennomsiktig teip
 • et ark
 • forstørrelsesglass


Slik gjør du:

 1. Trykk fingeren du vil ta avtrykk av ned på den glatte flaten.
 2. Dryss pulveret på avtrykket. 
 3. Bruk børsten og kost forsiktig bort overflødig pulver.  Du kan også blåse bort pulver som ikke har festet seg. 
 4. Plasser en teipbit oppå fingeravtrykket. Trykk forsiktig ned.
 5. Løft avtrykket over på et ark (bruk hvitt ark om du har mørkt pulver, og mørkt ark om du har et hvitt pulver).
 6. Studer avtrykket med et forstørrelsesglass. Hvilket avtrykk har du?
   

Hvordan finne fingeravtrykk?

Det fins mange ulike metoder for å finne fingeravtrykk. Hvilken metode som velges, avhenger i stor grad av hva slags underlag det letes på. Når mennesker berører ting, etterlater de seg et fingeravtrykk. Hvor godt avtrykket er, avhenger av flere ting som underlag og om de har fett eller andre materialer på fingrene. Ved å bruke et pulver som fester seg til dette materialet, er det mulig å se fingeravtrykket. Dette kan brukes til å identifisere vedkommende; knytte ham eller henne til et åsted.

Noen overflater etterlater ikke fingeravtrykk, eller det kan være vanskelig å ta avtrykk. Glatte overflater som glass, er det beste stedet å finne fingeravtrykk. På slike overflater brukes ofte fingeravtrykkspulver for å hente et fingeravtrykk. Vi finner også fingeravtrykk på grove overflater, men da brukers andre metoder. En slik metode er å fordampe lim og vifte over overflaten, slik at limet fester seg til avtrykket.


Fingeravtrykkpulver

Det finnes ulike typer pulver til identifisering av ulike overflater. Lyst pulver brukes på mørke overflater, og mørkt pulver er bra til lyse flater. Noen etterforskere bruker fluoriserende eller fargerikt pulver for å få frem flere detaljer, og i noen tilfeller bruker rettsmedisinske teknikere også magnetisk pulver. I alle tilfeller, er det viktig at pulveret er helt fint, og at det må motstå å klumpe seg. For å påføre pulveret kan det brukes en børste eller man kan blåse pulveret over overflaten som inneholder et fingeravtrykk.

Mye moro på VilVite

I helgene og feriene kan du oppleve vitenshow med eksperimenter og delta på verksteder med ulike utfordringer. Se mer under dagsprogrammet. 

Dagsprogram 

 

Hovedsamarbeidspartnere

Samarbeidspartnere

Følg oss: