Herlig gørr!

Er du klar for å lage gørr? Litt grisete og veldig gøy!

Å vite egenskapene til grunnstoffene er en viktig kunnskap i kjemi. Ekstra spennende er det når egenskapene til samme stoff forandres. Her har du en oppskrift på gørr som veksler mellom å være hardt og rennende.  

 

Kjekt å vite

Eksperimentet er gøy og litt sølete, så det kan være smart å gjøre det utendørs. Gjør du eksperimentet inne, er det viktig å dekke til underlaget (bord eller gulv).
 

Utstyr

Målebeger 
Stor bolle eller panne 
Avis eller lignende

Kjemikalier 

1 kopp stivelse (f. eks. maizena-mel eller potetmel)
½ kopp vann
Konditorfarge (hvis du vil)

Fremgangsmåte

  • Legg avispapir ut over bordet, slik at du ikke søler på det.
  • Hell stivelsen i en bolle. Hvis du ønsker farge på gørret, tilsetter du 2-3 dråper med konditorfarge.
  • Tilsett vann sakte. Bruk fingrene og bland vannet forsiktig med stivelsen. 
  • Fortsett å tilsette vann inntil “gørret” føles som en væske når du rører sakte.
  • Prøv deretter å slå borti gørret med fingeren eller med en skje. Når det ikke spruter fra den, er blandingen passe. Hvis gørret er for tørt, tilsett litt mer vann. Hvis det er for vått, tilsett litt mer stivelse.
  • Legg gørret i hånda og lag en kule av den:
    - hvordan er gørret så lenge du ruller kula rundt i hånda?
    - hva skjer med gørret når du stopper å rulle?

Hvorfor tror du at gørret kan være så forskjellig?

Hva skjer?

Gørret er satt sammen av stivelse (små, faste partikler), som er finfordelt i vann. Kjemikere kaller denne type blandinger for kolloide blandinger eller kolloider. Denne kolloiden oppfører seg rart.

Når du slår på blandingen med en skje eller raskt klemmer en håndfull av gørret, oppfører den seg som et fast stoff. Jo hardere du klemmer, jo tykkere vil gørret bli. Men når du åpner hånda og lar gørret ligge i ro, vil det være flytende og kan renne ut mellom fingrene.

Når du forsøker å røre fort rundt i gørret med fingeren, vil det ikke klare å følge med i bevegelsen. Rører du derimot sakte, vil den flyte ganske lett rundt med fingeren.

Gøy å vite

De fleste væsker (fast volum men ikke fast form), vil ikke oppføre seg som denne blandingen. F. eks, hvis du rører med en skje i en kopp med vann, vil den bevege seg lett i vannet, enten du rører fort eller langsomt.

Hovedsamarbeidspartnere

Samarbeidspartnere

Følg oss: