Opplev havets skjulte verden

Havet har vært en nødvendig transportvei i årtusener og gitt livsviktig mat gjennom hundretusener av år. Hva vi faktisk vet om havet er lite sammenlignet med hva vi vet om hva som er over havoverflaten. Ved hjelp forskning og utvikling av moderne teknologi, har innsikten og kunnskapen blitt større. Nå kan du bli med på ekspedisjon til en ny verden – der hvor lysbølgene knapt når ned til bunnen. Velkommen til havstasjonen 200 meter under havoverflaten!

Innerst i VilVites utstilling, der lyset er blåfiolett og rødt, og du hører vannet sildre, der finner du vår nye havstasjon (simulator). Når du går inn i havstasjonen, kan du se gjennom store observasjonsvinduer ut på et simulert ytre havrom med dyreliv. Her er flere lytte- og observasjonsposter hvor du kan gjøre deg bedre kjent med dyrelivet i havdypet.

Artikkelen fortsetter under bildene. 

Hør havets stemmer!
Vann bærer lyder lenger enn luft. Havet blir på en måte marine dyrs «internett», hvor dyrene kommuniserer med lyd, lys og trykkbevegelser.

Hør hvordan havet høres ut! Hvilke lyder lager ulike fiskearter? Hvordan høres en blåhval? På denne lyttestasjonen får du et innblikk i noen av havets lyder. 

Se livet i havet! 
Se inn i havdypet på 200 meters dyp utenfor undervannsstasjonen. På en slik dybde når ikke sollyset og det er en mørk verden. 

Når du justerer lyskastere, kan du se enda lengre og får også se fargene på plante- og dyrelivet. 

Undervannsstasjon for alle 
I havstasjonen får du en opplevelse av å være dypt under havoverflaten. Lyset er dempet. Lydene er en blanding av mekaniske lyder og fra havets bevegelser.

Sett deg ned og utforsk havet
Det er lett å bevege seg i den i den simulerte havstasjonen. Den er uten terskler og med sittepuffer for å observere og utforske havet – alt i en rolig og stemningsfull atmosfære.

 

Havet inspirer inn i fremtiden

Interessen for havet har ingen alder. Simulatoren har mange oppdrag og kan oppleves på mange nivåer. Det gjør at den kan oppleves på tvers av aldre, og den fungerer godt å oppleve både alene og sammen med andre. Oppdragene inspirerer og motiverer til refleksjoner om viktigheten av havet, dets kompleksitet og hva havet kan bringe i fremtiden – spesielt med utvikling og videreutvikling av ny teknologi.

Utstillingen er utviklet i samarbeid med: 
Havforskningsinstituttet, Universitetet i Bergen, Turbo Tape Games og STEAM exhibitions.

Utstillingen er støttet av:
Equinor og Stiftelsen Neptun

Hovedsamarbeidspartnere

Samarbeidspartnere

Følg oss: