Sentrifugalskapen

”Opphev” tyngdekraften for egen maskin når du sykler 360 grader, og kjenn G-kreftene på kroppen!

Hva kan du gjøre her?

I Sentrifugalskapen kan du sykle i loop og kjenne G-kreftene på kroppen!

Hva handler Sentrifugalskapen om?

Newtons første lov sier at når et objekt (slik som kroppen din) beveger seg, vil det fortsette bevegelsen rett frem til en kraft tvinger det til å endre retning eller hastighet. Siden Sentrifugalskapen er rund, kan ikke kroppen fortsette rett frem.

I virkeligheten

En kraft virker fra deg mot sentrum av det store hjulet. Denne kraften drar deg ikke av sykkelen – kraften virker fra sykkelen mot deg. Denne kraften kalles sentripetalakselerasjon. Kraften som trykker deg mot setet, når du suser rundt, kalles sentrifugalkraften.

Den kraften som alltid trekker på oss mennesker, er tyngdekraften. Kraften, som virker på deg, oppgis i G-enheter hvor 1 G er lik tyngdekraften som virker på en gjenstand fra jordens masse. Når man kjører gjennom svinger, føler man også sentrifugalkraften på kroppen, som vil presse deg ut i svingen.


Visste du at...

Sentrifugalskapen er den eneste i sitt slag i Europa.

Hvem jobber med dette?

Jagerflypiloter har G-drakter for at de ikke skal besvime når flyet svinger fort. En G-drakt presser blod fra beina og opp i kroppen slik at piloten ikke mister bevisstheten pga. lite blod til hjernen.

Hovedsamarbeidspartnere

Samarbeidspartnere

Følg oss: