Skole og barnehage

Slim - atomer og molekyler

L

Å lage slim er gøy, men hva er det egentlig som skjer? Hvorfor blir slim så slimete? Elevene lærer om atomer og molekyler og lager selv slim av PVA og borax. De lærer om hvordan stoffene reagerer ved hjelp av modeller. Vi ser også på faseovergang i et eksperiment der stoffene går fra løsning til gass.

Fag / fagområde: Naturfag
Ukedager: fredag
Antall: Inntil 30 elever
Varighet: 45 min
Målgruppe: 5.-7. trinn

Klikk på «Bestill» nedenfor for klokkeslett og ledige tider. Tilbud for hele neste skoleår kan bestilles fra medio april.  

Kompetansemål
- Beskrive sentrale egenskaper ved gasser, væsker, faste stoffer og faseoverganger ved hjelp av partikkelmodellen.
- Forklare hvordan stoffer er bygd opp, og hvordan stoffer kan omdannes ved å bruke begrepene atomer og molekyler.

Forberedelser 
Informasjon til lærer: Lærerveiledning
Utfyllende informasjon og fasit til for- og etterarbeid: Fasit.
Anbefalt forarbeid: Elevark
Anbefalt etterarbeid: Elevark 

Bestill

Lagt ut: 21.10.2016

Alt er klart for elevforsøket. Verneutstyr er alltid med som her med hansker og briller.
Elevene får lage slim av kjemikaliene borax og PVA. Slimet lages av løsninger med forskjellige konsentrasjoner, noe som gir slim av forskjellig kvalitet. Når timen er over får elevene ta med slimet hjem.

Nyheter skole og barnehage

Vil du ha VilVite til din skole?

Vi søker to skoler som vil prøve vårt nye oppsøkende tilbud fra «VilVite på hjul». Da stiller vi med vitenshow, utstilling og læringsprogram – til en «VilVite-dag» ved skolen. Se hvilke tema du kan velge blant og meld tilbake nå. 

Tid for koding i uke 48-49

Vi er med på Kodetimen. I uke 48 og 49 har vi økt antall plasser på våre kodeprogrammer. Læringsprogrammene fokuserer på forståelse og ferdigheter innen enkel programmering. Her er det lære ved å gjøre – og programmere underveis!

Verksted i Juletreskogen med ny vri

Vi inviterer 1.-7. trinn til juleverksted hvor elevene får lage juletrepynt. Nytt av året er en sterkere matamatisk innfallsvinkel med rom for kreativitet og skaperglede. I tillegg har vi år også et tilbud til 5.-7. trinn. 

Følg oss: