Aktuelt for skole og barnehage

Høstens tilbud til skoler og barnehager

Vi fortsetter de populære tilbudene hvor vi kommer ut til dere. Dette har vært til stor glede både for elever, lærer og våre formidlere. Vi fortsetter også med digitale tilbud, og nå kan du bestille til høsten.

Påmeldingen til FIRST LEGO League er åpnet

Nå kan du melde på lag til årets FIRST® LEGO® League (FLL) – verdens største kunnskaps- og teknologikonkurranse for barn og unge fra 10 til 16 år. Både skolelag og fritidslag kan delta. Turneringsfinalen går av stabelen 13. november i 2021. 

Suksess med digitalt kodetilbud - nå får også 9. trinn delta

Over 1300 elever har deltatt på digital kodeundervisning fra VilVite høsten 2020, og nå kan også 9. trinn bestille «Kodekraft», som er et gratis, digitalt læringstilbud i programmering til ungdomsskoler i Vestland og deler av Møre og Romsdal. 

Et HAV av muligheter - på nett

Hva vil de unge bli? Hvilken utdanning skal de velge? Hvilke muligheter finnes der ute? Maritime Bergen og VilVite går sammen med en rekke bedrifter og skoler for å gi ungdom noen svar på “Et HAV av muligheter” den 17. februar. Siden vi ikke kan møtes fysisk, lager vi i år en livesending dere kan se i klasserommet eller hjemmefra.

Vil du vite hva et virus er?

Mange sitter på hjemmekontor, vi får ikke treffe alle vi vil, og vi savner å gi hverandre en god klem. Den lille mikroorganismen som har spredd seg i samfunnet, har nesten fullstendig tatt over livene våre. Så hva er egentlig virus? Og hvordan gjør de oss syke?

Historien om juletrærne på Nattland

I desember delte vi ut 40 juletrær til skoler i Bergen. Klassene fikk i oppdrag og pynte trærne og fortelle historien om hvordan trærne ble som de ble. Noen av klassene hadde fokus på bærekraft og oppsirkulering, andre på samhold og kreativitet. Felles for alle var å ha det gøy! 

Hva gjør de på Talentsenter i realfag?

Talentsenter i realfag skal gi et tilbud om tilpasset opplæring til elever med høyt læringspotensial i matematikk, naturfag og teknologi. Men hva gjør de på – egentlig? Og særlig nå under korona? Vi har snakket med prosjektleder Marit Haugan Hove.

Gratis lærerkurs - på nett

20. januar tilbyr VilVite et gratis lærerkurs for deg som ønsker å lære mer om hvordan du kan tilrettelegge undervisningen for elever med høyt læringspotensial i realfag.

Juletrær med mening

I år kunne vi ikke ha vår tradisjonsrike juletreskog med elever som kommer til VilVite for å lage julepynt og pynte trær. I stedet fant 40 juletrær veien til ulike klasserom, hvor de ble pyntet. Noen av klassene hadde fokus på bærekraft og oppsirkulering, andre på samhold og kreativitet, og alle hadde det gøy!

Juletre - til din skole

VilVite gir bort en god førjulsopplevelse! Bestill et juletre til deg og dine elever og hjelp oss med å lage god førjulsstemning. Dere kan også vinne et vitenshow til skolen. 

Madam Pling besøker barnehager

Når skoler og barnehager ikke kan komme til oss, da reiser vi til dem. Formidlerne Charlotte og Stine - alias Madam Pling - har vært på barnehagebesøk med en dråpe magi, kjemieksperimenter og dragen Berta.

 

Kurs i undervisning for evnerike barn - på nett

Det er mange evnerike barn i Norge, så mange at det er svært sannsynlig at du som lærer hver dag har kontakt med barn som faller innenfor denne kategorien. 14. oktober tilbyr VilVite et kurs som hjelper deg å identifisere og tilrettelegge undervisningen for disse barna.

Kodekraft - nyhet til 10. trinn

Et nytt gratis læringsprogram med navnet Kodekraft skal bidra til at elever lærer om teknologi og programmering før de begynner på videregående skole.

– Vi ønsker å skape økt realfagsglede blant ungdom gjennom praktisk programmering, sier prosjektleder Anne Mæland fra VilVite.

VilVite til din skole - og på nett

Nå kan du bestille læringstilbud til høsten! På grunn av smittevernsituasjonen tilbyr vi læringstilbud på nett. Vi kan også komme til din skole og holde ett eller flere læringsprogram der.

Gode tips til barnehagene

Vi ser mange kreative og gode løsninger for den nye hverdagen i barnehagene nå. Mens vi savner dere her på VilVite, har vi samlet noen tips til aktiviteter dere kan gjøre sammen med barna i vår. Og så gleder vi oss til å se dere igjen til høsten!

Bli med på lærerkurs - AVLYST

Programmering gjør sitt inntog i de nye læreplanene. Vi har lærerkurs som viser hvordan algoritmisk tankegang og problemløsing kan benyttes i flere fag, helt uten PC. Men vi har også kurs som gir grunnleggende innføring i bruk av micro:bit. Velkommen til kurs som du kan ta direkte inn i din undervisning! Kursene er utsatt. Ny dato kommer etter påske.

Spenningsekspedisjonen - ledige plasser til våren

BKK-Spenningsekspedisjonen er vårt mest etterspurte læringsprogram. Programmet blir ofte oppbestilt, men nå har vi ledige plasser til våren. Lærere gir gode tilbakemeldinger, som f. eks.:“Veldig godt læringsutbytte. Elevene fikk mye inspirasjon og gode knagger å feste undervisningen på!

Delta i ressursgruppe

Ønsker du å bidra til utviklingen av læringstilbudet på VilVite? Delta i ressursgruppe i VilVites utviklingsarbeid frem mot Fagfornyelsen. Vi trenger innspill deg som nettopp har startet, og fra deg som er kommet godt i gang med Fagfornyelsen. Du får dekket vikarmidler.

Velge utdanning? Bli med på Et HAV av muligheter

Hva vil du bli? Hvilken utdanning skal du velge? Hvilke muligheter finnes der ute? Maritime Bergen og VilVite går sammen med en rekke bedrifter og skoler for å gi ungdom noen svar på “Et HAV av muligheter” den 12. februar 2020.

Verksted i Juletreskogen

Vi inviterer 1.-7. trinn til juleverksted hvor elevene får lage juletrepynt. Dette populære tilbudet er nesten fullt, men det er fortsatt mulig å bestille noen dager.

Disseksjon av grisehjerte

Med kyndig innføring i hjertets anatomi og blodets sirkulasjonssystem får elevene lære om, kjenne på og skjære i grisehjerter.

Velkommen til FIRST LEGO League 9.11.2019

Lørdag 9. november samles hele 350 unge fra 26 Hordalands-lag som skal konkurrere om priser i FIRST® LEGO® League (FLL) – verdens største kunnskaps- og teknologkonkurranse for barn og ungdom. I tillegg deltar nesten 200 barn i FLL Junior. Velkommen til å oppleve dette på BI på Marineholmen i helgen! 

Super:satsing på programmering

NRK går sammen med Vitensenterforeningen og Lær Kidsa Koding i et stort felles prosjekt for å lære barn og unge programmering – i skolen og i kodeklubber på fritiden. Den nye satsingen Super:bit skal nå over 100.000 barn.

Gratis lærerkurs i LEGO Mindstorms

Tirsdag 17. september. Har skolen din LEGO-roboter stående og støve ned i et skap? Skal klassen din delta på FLL? Eller ønsker du å lære om robot-programmering på en utforskende og leken måte? I dette 3-timerskurset viser vi vi hvordan ulike programmeringsmetoder og utstyr kan benyttes i LEGO Mindstorms. Vi gir også gode råd om hvordan man kan løse vanlige oppgaver og problemer.

Nysgjerrigper – kurs for barneskolelærere

Den 31. oktober holdes kurs for deg som vil vite mer om hvordan du kan jobbe utforskende i barneskolen. Nysgjerrigpermetoden er en virkelighetsnær arbeidsmåte, hvor elevene skal forske, undersøke, observere og få resultater når de tester egne hypoteser. Kurset lærer deg hvordan du kan la elevene dine jobbe etter vitenskapelig forskningsmetode.

Oppstartsprogram i august

Det sosiale i klassen er ofte i fokus de første ukene, og vi tilbyr Skolestart for 3.-10. trinn hvor elevene samarbeider i grupper om å løse en utfordring. Dette gir god mulighet til å bli kjent og jobbe kreativ med realfagene. Nytt i år er tilbudet Skolestart – EV3 Robotbattle som er et tilbud til elever fra 5.-10. trinn. 

Akrobatikk om plastproblematikk

“Forskerne” professor Super Eksakt og doktor Polly Propylene tar med barna på en spennende reise av en forestilling. Sammen drar de ut på en oppdagelsesreise på havet. Ferden blir både morsom, akrobatisk – og litt alvorlig. For 4- og 5-åringer.

SFO på VilVite i sommer

Vi har ledig plass for SFO i sommer. Dette er en populær opplevelse for elever på SFO som vil gjøre noe kjekt sammen i ferien. Vi har mye nytt i utstillingen, så små og store kan glede seg til mange nye installasjoner.

150 nye elever til talentsenteret

Dette er stort! Nå har vi gitt tilbud til 150 elever for neste skoleår ved Talentsenter i realfag. Prosjektleder Ola Kåre og innholdsansvarlig Kai Håkon er både stolte og forventningsfulle foran et nytt skoleår. Tirsdag 12. juni ønsket de velkommen til nye elever og deres foresatte. 

Programmeringssett til skolene

Gratis programmeringsett til alle skoler i landet, samt gratis kurs for både lærere og elever – dette er en del av den nasjonale satsningen fra Den teknologiske skolesekken (DTS). Målet med prosjektet er å styrke programmeringskompetansen i skolen.

Talentsenteret blir permanent

Talentsenteret i realfag er kommet inn for landing. Allerede før pilotperioden er omme, har Kunnskapsdepartementet nå fastslått at talentsenteret blir en permanent ordning for elever med et stort læringspotensial i realfag. Dette som følge av at tilbudet i løpet av kort tid er imponerende både i kvalitet og omfang.

Skaperhagen gir kompetanse for 21. århundre

Elevene bryner seg på åpne oppdrag som de skal løse gjennom sin kreativitet, problemløsning og evne til kritisk vurdering av eget arbeid. Oppdragene er tematisk knyttet til naturfaglige fenomener, utprøving av materialer, verktøy og teknologi. Dette gir kompetanse for det 21. århundre.

Digitalisering i skolen, lærersamling 8. april

Hva trenger dagens elever å lære, mestre og forstå for å møte den digitale framtiden? Se og hør Silvija Seres sitt inspirerende og tidsaktuelle foredrag om digitalisering og teknologisk omstilling i skolen. Med denne samlingen ønsker vi å gi deg inspirasjon til hvordan du kan bruke mer teknologi og samarbeid i klasserommet.

Regional lærerkonferanse 11. mars

Sentralt i den nyte fagplanen er å jobbe tverrfaglig. Denne konferansen tar opp opp temaer som hvordan å koble matematikk og programmering med digital sløyd, og det å jobbe tverrfaglig med kunst, teknologi og vitenskap. Konferansen er i samarbeid med Utdanningsdirektoratet og Naturfagsenteret.

Kompetanseheving for lærere

Kreativitet, programmering og fagfornyelsen i skolen er noen tema for VilVites lærerkurs og lærerekonferanse i vår. Se våre tilbud til lærere!  

Metamorfose - et sommerfuglshow (22.-.24.1)

Metamorfose er en musikalsk og visuell historie om utviklingen fra befruktet egg til sommerfugl. Her får barna oppleve sitronsommerfuglens liv gjennom skygge- og dukketeater. Showet er for 4-åringer (f.: 2014).

Vil du ha VilVite til din skole?

Vi søker to skoler som vil prøve vårt nye oppsøkende tilbud fra «VilVite på hjul». Da stiller vi med vitenshow, utstilling og læringsprogram – til en «VilVite-dag» ved skolen. Se hvilke tema du kan velge blant og meld tilbake nå. 

Tid for koding i uke 48-49

Vi er med på Kodetimen. I uke 48 og 49 har vi økt antall plasser på våre kodeprogrammer. Læringsprogrammene fokuserer på forståelse og ferdigheter innen enkel programmering. Her er det lære ved å gjøre – og programmere underveis!

Populært å lære om smaksopplevelser

I oktober får elever lære om smak- og luktesansen og hvordan sansene virker inn på hverandre. Dette skjer i læringsprogrammet “Har det på tungen”. Programmet er så populært at det er oppbestilt mer enn 1 måned i forkant.

Biene kommer

Til høsten kan førskolebarn delta på vårt nyeste læringsprogram: Biene kommer. Her skal barna programmere en liten bie-robot, noe som vekker nysgjerrighet og mestringsfølelse!

Vi setter fokus på miljø og forbrukeransvar

I vår tilbyr vi flere læringsprogram med fokus på miljø, plastproblematikk og forbrukeransvar. Vi ønsker at elevene blir enda mer bevisst på hvordan plast og forbruket vårt har innvirkning på miljøet rundt oss. Og se hvem som kommer for å inspirere oss!  

Læring i interaktive utstillinger

Jobber du på et vitensenter, eller ønsker du å bruke metodikk fra vitensentre i arbeidet ditt? I samarbeid med VilVite tilbyr nå HVL en videreutdanning for vitensenteransatte og andre som ønsker å bruke vitensentermetodikk på egen arbeidsplass. 

Yrkesfagenes år 2018

Kunnskapsdepartementet har satt i gang en kampanje som skal gi både bedrifter, unge og foresatte innsikt om yrkesfag og arbeidsliv, og øke antall lærebedrifter og læreplasser.
VilVite tilbyr læringsprogram som passer yrkesfag og bidrar dermed til å fremme fokus på yrkesfag i tråd i med målsettingen til Kunnskapsdepartementet. 

 

SFO på VilVite i vinterferien

SFO kan komme til VilVite i vinterferien for utforsking og opplevelser i utstillingen. Dette er en populær opplevelse for SFO som vil gjøre noe kjekt!

Flere lærerkurs i januar

Nå i januar arrangerer vi tre kurs for lærere og barnehageansatte. Kursene gir både faglig påfyll og konkrete metoder og verktøy.

 

Bestill vårens læringstilbud

VilVite tilbyr til enhver tid rundt 60 ulike læringstilbud for barnehager, grunnskoler og videregående skoler. Alle læringstilbudene er knyttet til læreplanen eller rammeplan for barnehagen. Velkommen til realfagsglede og læring!

Samling for VilVite-ambassadører 24. januar

Vi inviterer nye og tidligere ambassadører til lærersamling i januar. Tema for samlingen er skaperkraft og kreativitet - hvordan engasjere og begeistre elevene med en spennende og nytenkende innovasjonsworkshop?

Årets flotteste juletre - vinneren er Varden!

En fornøyd jury i julestemning har kåret vinneren av det flotteste juletreet i Juletreskogen på VilVite. Vinner er 3. trinn ved Varden skole, som i premie får et vitenshow fra VilVite til skolen.

Proteinsyntesen - en oppbyggende nyhet

Erfaringsmessig er proteinsyntesen en prosess som er vanskelig å forklare og forstå. Nå har våre formidlere utviklet et helt nytt program, som levendegjør prosessen og viser sammenhengen mellom DNA, mRNA, tRNA, aminosyre og protein.

Bli med på Kodetimen

I år er VilVite med på Kodetimen i uke 49, og i den forbindelse tilbyr vi ekstra plasser på våre program innenfor koding.

Kreative Skaperhagen

Bli med i Skaperhagen – årets store nyhet – hvor utforsking, kreativitet og skaperglede er nøkler til læring og mestring. 

Bestill høstens læringstilbud

VilVite tilbyr for enhver tid rundt 50 ulike læringstilbud for barnehager, grunnskoler og videregående skoler. Alle læringstilbud er knyttet til læreplanen. Velkommen til realfagsglede og læring!

Gratis robotsett og veilederkurs i FIRST LEGO League 7. juni

I samarbeid med FIRST Scandiavia og Statoil inviterer vi til gratis kurs og gir veiledere med nye lag LEGO MINDSTORMS EV3-robotsett og årets Challange-sett i FIRST LEGO League (FLL). Prosjektet FLL er tilpasset norsk skole og er tverrfaglig med hovedvekt på naturfag, matematikk og teknologi. Læringsutbyttet for elever er høyt både faglig og ferdighetsmessig. 

Sum, sum med Bee-Bot

Oppdrag Bee-Bot er et læringsprogram hvor elevene lærer enkel programmering av en bierobot. Finner bien fram til honningen?

Talentsenter i realfag

23 elever har fått den unike sjansen til å være med på Talentsenter i realfagfag på VilVite. Etablering av fire talentsentre er en oppfølging av realfagsstrategien "Tett på realfag". Siste helgen i januar er andre samling for elevene.

Lyrisk show om metamorfose

Velkommen til å oppleve sommerfuglens liv fra unnfangelse til vakker sommerfugl. Et spesialskrevet show for 4-åringer. Kun 10.-12.1.17

Følg oss: