Historien om juletrærne på Nattland

I desember delte vi ut 40 juletrær til skoler i Bergen. Klassene fikk i oppdrag og pynte trærne og fortelle historien om hvordan trærne ble som de ble. Noen av klassene hadde fokus på bærekraft og oppsirkulering, andre på samhold og kreativitet. Felles for alle var å ha det gøy! 

Vi gratulerer Nattland Oppveksttun 7. trinn som får et vitenshow til sin skole som takk for den flotte historien om sine juletrær. Takk også til alle de andre klassene som har gitt oss mange flotte historier om bærekraft, samhold, kreativitet og mye moro. Og takk til vår gode samarbeidspartner BKK som har gjort det mulig å levere en premie!

Her er vinnerhistorien: 

Historien om juletrærne på Nattland

Den dagen trærne kom…

En vindfull og våt mandag i desember dukket det opp en hvit varebil med to blide sjåfører. De fraktet ikke antibac, de hadde heller ikke med seg pepperkakedeig. De hadde selvsagt bilen full av flotte juletrær fra Nyenga, og de to fineste - de skulle bli våre! Spente og lykkelige elever fraktet trærne stødig og forsiktig fra plassen, og helt opp i tredje etasje, der 7.trinn holder til. Nå skulle trærne våre bli pyntet slik at de virkelig ble våre trær!

Tidligere på dagen hadde vi fått høre historien om hvor trærne kom fra, hvordan de blir til juletrær, hvilke dyr som lever i trærne, hvilke farer som kan true trærne, og hva inntekten fra trærne går til. Vi fikk også se en film om uglen som hadde havnet i juletreet på Rockefeller Center i New York City. Lærerne var litt vanskelige med elevene. Elevene spurte hvordan man vannet juletrær, hvordan en fikk det på fot, og om det skulle ha varmt eller kaldt vann. Da fikk de bare beskjed om at det måtte de finne ut av selv. Heldigvis er det en gløgg og kvikk gjeng med elever på 7.trinn, og svar på spørsmål som oppstod, var bare noen google-søk unna. Treet kom på fot, og ble vannet både på rett sted (!), og med riktig temperatur.

To blide sjåfører leverer trærne

Trærne blir fraktet opp til tredje etasje

Pynting av trærne…

Dette ble en ny erfaring! Det kom ingen esker med pynt ned fra loft, eller opp fra kjeller. Det var ikke klippet ut maler, eller skrevet ut oppskrifter. Dette skulle være elevenes juletrær, og de skulle få pynte det med pynt de laget selv, og som de hadde lyst til å ha på treet. Det var kun en regel: Vi bruker det vi har og finner rundt oss, og kjøper ingenting! Med dette som utgangspunkt blomstret kreativiteten i basene! Elevene gikk tur i skogen utenfor skolen for å finne ting som kunne brukes til pynt, restekasser på formingsrom ble endevendt, og resirkuleringsbokser ble tatt en titt i. Ut av dette ble det fingerheklet girlandere, laget kongledyr, flettet julekurver av gamle kopier, brettet stjerner av gammelt pyntepapir, montert små juletrær av kvister fra skogen, og laget juleengler av alt fra gamle biter av tovet ull, til Hansa-bokser (en ekte Bergens-engel!).

Et lite kongledyr har krøpet inn og gjemt seg bak en papirstjerne

En Bergens-engel laget av en Hansa boks

Sluttresultatene…

For å være helt ærlig, så det usikkert på om juletreet er ferdig pyntet. Det dukker stadig opp mer pynt. Til slutt måtte vi sette en strek, slik at vi fikk sendt en liten hilsen med informasjon om Nyenga-trærne på Nattland. Vi har ikke funnet navn til trærne våre ennå, men det har vært mange forslag, blant annet: Det skeive treet på Nattland, Sjuende sitt tjuetjuetre og Juletrashet - treet med alt vi egentlig skulle kaste. Kjært tre har mange navn! Det som er helt sikkert er at trærne har skapt mye glede og engasjement i førjulstiden på Nattland. Vi er svært takknemlige for at vi fikk lov til å pynte to av Nyenga-trærne i år. For oss ble disse to trærne de fineste juletrærne i hele verden!

Hilsen fra 7.trinn på Nattland oppveksttun

En stoffrest-engel synger i kor med kopipapir-engler og Hansaboks-engler

Hvor mange is måtte spises for å lage dette reinsdyret?Følg oss: