Hva gjør de på Talentsenter i realfag?

Talentsenter i realfag skal gi et tilbud om tilpasset opplæring til elever med høyt læringspotensial i matematikk, naturfag og teknologi. Men hva gjør de på – egentlig? Og særlig nå under korona? Vi har snakket med prosjektleder Marit Haugan Hove.

Hvem er talentsenter i realfag for?
- Talentsenter i realfag skal gi et tilbud om tilpasset opplæring til elever med høyt læringspotensial i matematikk, naturfag og teknologi. Dette er en permanent ordning ved fem vitensentre rundtom i Norge. Ved VilVite har vi tilbudet til elever fra 7. trinn og til og med VG2, forteller Marit.

Hvordan fungerer dette?
- Elevene deltar på samlinger med spennende tema og oppgaver innen realfag. Vanligvis møtes elevene fysisk, fordi sosiale aktiviteter som skaper vennskap og nettverk er en viktig del, men siden Covid-19 meldte sin ankomst, har vi i hovedsak hatt digitale møter. Det er selvsagt ikke like bra som å møtes for å jobbe sammen i samme rom, men det er absolutt bedre enn å avlyse en samling. Nå møtes elevene i et digitalt klasserom i starten av dagen, og resten av dagen jobber de i grupper og samlet – avhengig av hva vi gjør på. 

Så, hva gjør dere?
- Vi gjør mye forskjellig med ulike temaer i fokus. I september hadde vi en “skapersamling” som vi kalte Godterifabrikken. Da jobbet elevene i grupper med å designe sitt eget godteri, logo emballasje, etc. I november har vi hatt samlinger med matematikk og spillteori som tema. Her får elevene lære om teori bak spill; hvorfor fungerer noen spill bra og er tidløse? De lærer også om sannsynlighet og psykologi bak spill, i tillegg til at de jobber med å utvilke sitt eget spill. Et høydepunkt på denne samlingen var vært å få besøk av Rune Mentzoni. Han er Førsteamanuensis ved Institutt for samfunnspsykologi og ved Det psykologiske fakultetet og har blant annet forsket på pengespill og avhengighet. Han kjøpte hele 50 000 FIFA fotballkort som en del av et forskningsprosjekt! (Les artikkel om dette her). 

Hva sier elevene som deltar på Talentsenter i realfag?
- Vi evaluerer hver samling og ser at elevene setter pris på å delta. Her er noen av kommentarene fra sist samling:
 
  • Jeg synes det var gøy og intressant
  • Takk for at dere gjør dette. Syns det er veldig gøy å møte nye folk. Håper neste samling blir fysisk 😃
  • Det var veldig hyggelig, og jeg lærte mye som jeg ikke ser noe til på skolen. Mange takk for to fine dager!
  • Dette var supergøy!:)
     

Og hva synes foreldrene til de som deltar?
- Mange av de er glade for at deres barn har fått en arena hvor de kan få utvilke seg og få anledning til å ta ut mer av sitt potensial. Her er noen av tilbakelmeldingene fra foreldre:

  • … etter hver samling kommer han ut fra rommet sitt med et stort smil om munnen. Dette gir han virkelig en boost i en ellers lite spennende og utfordrende hverdag på skolen.
  • Han var veldig ivrig og gledet seg i flere dager til å være med igjen.
     

Hvem er det som jobber med Talentsenter for realfag på VilVite?
Samlingene ledes og gjennomføres av Kai Håkon Sunde og Benjamin Mekki Widerøe. Kai (pedagog mm) er ansvarlig for det faglige innholdet og opplegget, mens Benjamin (matematiker) er formidler, prosjektkoordinator og potet på samlingene, sier prosjektleder Marit Haugan Hove (siv.ing.).

Hvordan kommer ungdommene seg med på Talentsenter i realfag?
- Utvelgelse av talenter skjer i nært samarbeid med skolene. Talentsenteret har som mål å supplere skolens undervisning. For skoleåret 2021/22 vil det være mulig å melde sin interesse etter nyttår. Tilbudet er gratis for elevene. Om du lurer på noe kan du sende en mail til talentsenter@vilvite.no, avslutter Marit.

Du kan også lese mer om tilbudet: Talentsenter i realfag. Her finner du også mer om “elever med høyt læringspotensial”. 

 

Prosjektleder for Talentsenter i realfag, Marit Haugan Hove. 

Formidler Benjamin Mekki Widerøe, som også er koordinator, fra et tidligere arrangement. 

Formidler og innholdsansvarlig Kai Håkon Sunde underviser fra hjemmekontoret i høst. Følg oss: