Juletrær med mening

I år kunne vi ikke ha vår tradisjonsrike juletreskog med elever som kommer til VilVite for å lage julepynt og pynte trær. I stedet fant 40 juletrær veien til ulike klasserom, hvor de ble pyntet. Noen av klassene hadde fokus på bærekraft og oppsirkulering, andre på samhold og kreativitet, og alle hadde det gøy!

Tidlig i desember leverte VilVite 40 juletrær til skoler i Bergen. Klassene som fikk et tre, ble oppfordret til å lage juletrepynt, pynte treet, ta bilde og sende bildet til VilVite med begrunnelse eller en artig historie om hvorfor treet ble nettopp slik. Alle klassene som har levert inn bilde og historie er med i trekningen om et vitenshow fra VilVite til sin skole. Vinneren blir annonsert over nyttår. Vitenshowpremien gir vi i samarbeid med BKK. Les mer her.

Mange har delt bilder og historier med oss, og det har vært en fryd å se at elever og lærere har hatt det kjekt med å skape og pynte i år også. Her kan du se tre eksempler på de gode historiene vi har mottatt. Og se gjerne nederst hvor trærne kom fra. 

På Haukås var tanken å oppsirkulere. De ville ta ting som skulle kastes og gi det ny verdi. De brukte gamle aviser, ukeblader, en gammel julekalender og dorullkjerner til å lage ny julepynt som syboliserte det gode ved julen. Lenker – fordi alle trenger hverandre, juletrær – som symbol på gavmildhert, stjernen – som lyster opp når vi ikke finner veien og hjerter – for kjærlighet, omsorg, glede og respekt.  

Ved Bergen Kristne Grunnskole lagde de pynt med tanke på gjenbruk. Doruller ble til flotte stjerner, restegarn ble til snorer og gamle kleklyper ble til reinsdyr med horn. I tillegg lagde de julekuler med bilder fra juleevangeliet. 

På Nordnes skole jobbet 6. trinn sammen med elever i forsterket avdeling og hadde juleverksted hvor demokrati og medborgerskap stod i fokus. Her fikk elevene lære av hverandre og kjenne at det er plass til alle mennesker i vårt samfunn. Læreren forteller at det er rørende å se hvor omtenksomme elevene er med hverandre. 

I flere år har VilVite kjøpt juletrær med mening for å støtte Nyenga – senter for utvikling i Uganda, hvor Stiftelsen Nyenga jobber for å bedre forholdene for mange sårbare og foreldreløse barn. Trærne har VilVite brukt til å skape en innendørs juletreskog, hvor vi har hatt juleverksted, og gjestene våre har laget pynt og  dekoreret trærne. I annerledesåret 2020 kunne vi ikke gjøre dette, men vi ønsker fortsatt å støtte Nyenga. Derfor har vi gitt trærne til skoler i stedet. 40 grunnskoler i Bergen fikk anledning til å bestille et tre til sin skole, og alt ble oppbestilt på en dag! 

Takknemlig jobb å levere trærne til skolene
- Å, nå kommer julestemningen! 

Vitevertene våre har verdens beste jobb, særlig når de får reise ut til skoler og levere juletrær til smilende elever og lærere. De blir godt tatt imot og det er kjekt for oss å se elever og lærere igjen, nå som skolene ikke kan komme til VilVite. 

Stor stas for både store og små når VilVite kommer med juletreet.

Barna hjelper gjerne til med å bære treet. 

Vil du kjøpe et tre med mening?
Juletrærne er til salgs nå før jul og du finner dem utenfor Cornerteateret – et steinkast unna VilVite. Les mer om åpningstider og om de som selger trærne her. 

Vil du vite mer om Stiftelsen Nyenga og deres arbeid i Uganda?
Sjekk ut hjemmesiden til stiftelsen Nyenga – eller støtt arbeidet ved å handle på deres julemarked.Følg oss: