Talentsenter i realfag

23 elever har fått den unike sjansen til å være med på Talentsenter i realfagfag på VilVite. Etablering av fire talentsentre er en oppfølging av realfagsstrategien "Tett på realfag". Siste helgen i januar er andre samling for elevene.

VilVite er ett av fire regionale vitensentre i Norge som har fått i oppdrag å etablere Talentsenter i realfag for evnerike barn og ungdommer. Etablering av talentsentre er en oppfølging av realfagsstrategien "Tett på realfag", som ble lagt frem av Kunnskapsdepartementet høsten 2015. 

I første omgang er regionale talentsentre i realfag en utprøving. Her skal elevene få hjelp til å gå i dybden og få større faglige utfordringer. De unge som har fått mulighet til å søke plass i første omgang på Talentsenter-satsningen på VilVite, er elever fra Bergen kommune som går på 7.-9. trinn. Elevene kommer til å delta på fire todagerssamlinger i løpet av vinterhalvåret.Ungdommene kommer fra Eidsvåg skole, Garnes ungdomsskole, Lynghaug skole, Møhlenpris skole, Møllebakken skole, Ortun skole, Paradis skole, Rothaugen skole, Søråshøgda skole og Åstveit skole. De har fått tildelt plass basert på deres motivasjon og kunnskap i naturfag og matematikk.

Etter hvert vil realfagstalenter fra hele Hordaland og Sogn og Fjordane fra 7. trinn til VG2 kunne søke om plass på Talentsenter i realfag på VilVite.

Tett samarbeid mellom forskningsmiljø og utdanning er sentralt i utviklingen av Talentsenter i realfag. -Å være vertskap for så interesserte elever på ungdomstrinnet er et privilegium for oss på MN-fakultetet, forteller Bjørn Åge Tømmerås, direktør ved UiB.

- Inspirerende å se unge realfagstalenter lyse opp når de via elektronmikroskopet kan se inn i cellenes indre liv! Irene Heggetad, seniorforskningstekniker, veiledet elevene i bruken av transmisjonselektronmikroskop.

Bjørn Åge Tømmerås, Harald Hausen og Irene Heggestad tok i mot realfagstalenene på deres første besøk i Realfagsbygget. De var stolte over de flotte unge realistene som trolig blir en del av framtidas realfagskompetanse.

På første samling fikk elevene velge faglig retning for samarbeidsprosjektet sitt. Deretter ble de delt inn i grupper for programmering, fysikk, kjemi og teknologi. 

Elevene som får delta i den første satsningen av Talentsenter i realfagfag på VilVite, er elevene fra grunnskoler i Bergens området.Følg oss: