FIRST® LEGO® League

FIRST® LEGO® League (FLL) er verdens største kunnskaps- og teknologikonkurranse for barn og unge. FLL Challenge er for aldersgruppen 10 til 16 år, og både skolelag og fritidslag kan delta. Deltakerne skal programmere og utstyre en legorobot til å utføre ulike oppdrag, de skal forske på et tema og presentere sin innovative løsning. Det er gøy, det er lærerikt og det inspirerer barn og unge til å bli morgendagens ingeniører, forskere og problemløsere.

VilVite er arrangør av FLL Challenge, regional turnering som arrangeres den 13. november 2021 på Marineholmen. Vi ønsker å arrangere som vanlig med stor fest og gleder oss allerede!

Selv om FIRST® LEGO® League-sesongen 2020 ble annerledes, var FLL også som tidligere et fantastisk prosjekt å jobbe med både i skolen og i små fritidsgrupper. Turneringen ble gjennomført digitalt og alle lagene var representert i konkurransen gjennom hardt arbeid og videoinnleveringer. Derfor ser vi lyst på årets turnering uavhengig av Covid 19. Se mer om hvordan det gikk i 2020 her.

Hensikten med FIRST® LEGO® League er å øke interessen for teknologi og vitenskap og å stimulere dagens ungdom til å bli morgendagens ingeniører og forskere. Sentralt i konkurransen er samarbeid, mestring – og å ha det moro underveis.

Påmeldingen for sesongen 2021 er åpnet. Se hjernekraft.no

Hva jobber lagene med? 

CHALLENGE-oppdraget er tredelt og byr på utfordringer innenfor forskning, teknologi og samarbeid:

  • I den innovative forskningsdelen skal lagene selv – med utgangspunkt i årets tema – definere et problem, forske på problemstillingen og presentere en ny og innovativ løsning, eventuelt en forbedret løsning. 
  • I teknologidelen skal lagene designe og programmere en LEGO® MINDSTORMS robot
    til å løse oppdrag på robotbanen på finaledagen.
  • Kjerneverdier omkranser hele prosjektet og er gjennomgående i alle kategorier.
    Dette handler om hvordan laget jobber med oppdagelse, innovasjon, innvirkning, inkludering, lagarbeid og sørger for å ha det gøy!
     

Forskningsdelen er en viktig del av FLL og alle lag presenterer sin idè. Noen lag har fått presentere på scenen under finalearrangementet.

HVA TRENGER DERE?
For å løse robotdelen av oppdraget, trenger dere pc, en LEGO® MINDSTORMS robot og challengesett. Dere kan bruke robotene LEGO® NXT, EV3 eller LEGO® Spike Prime og tilhørende utvidelsessett spesielt designet for FLL. Utstyr kan bestilles hos fspartner.no

HELT NY VEILEDER?
Her finner du en video om hvordan dere kan komme igang: 


VilVite tilbyr: 

 

Årets oppdrag heter CargoConnect – se teaser her:


Selve oppgaveteksten med robotoppdrag slippes 18. september!

Viktige datoer i 2021

OBS! Det kan bli endringer i gjennomføringen av smittevernhensyn. Turneringen vil bli gjennomført i henhold til hvilke retningslinjer myndighetene gir for forsamlinger i høst. 

1. april: Påmelding FLL åpner
April: Navn på årets oppdrag slippes!
Fra juni: Bestille Challengesett
18. september kl. 13.00:

Oppdraget slippes

September: Gratis Kick off for deltakere 19.9.
Veiledermøte 22.9.
1. oktober:

 Påmelding FLL stenger

7. november: Deadline for prosjektinnlevering
13. november: Regional turnering på Marineholmen
4. desember: Skandinavisk finale, Ålesund

I løpet av 8 uker skal lagene skape og ferdigstille sitt prosjekt. På veiledermøtet får man praktisk informasjon om prosjektperioden og den regionale turneringen, gjennomgang av oppdraget og dere får lag t-skjorter.

På Kick-off blir det programmerings- og skaperaktiviteter, og annen moro for alle deltakerne.

Spørsmål?
Ønsker du å snakke med en lærer om hvordan du kan bruke FLL? Eller har du tekniske spørsmål? Kontakt lærer og teknisk prosjektleder Arild Mundal – arild.mundal@bergen.kommune.no – 934 05 158 eller erfaringslærer Sascha Bussat – sascha@mindstormshackers.net – 908 68 078
Andre spørsmål: prosjektleder Charlotte Tonheim, VilVite – ct@vilvite.no – 412 54 371

Regional og skandinavisk finale 

Regionale finaler arrangeres i november. Da møtes lagene fra vår region til turnering her på VilVite eller på BI – Campus Bergen. På samme dag arrangeres nærmere 50 regionale regionale turneringer i Norge, Sverige, Danmark og Færøyene. Vinnerne går videre til den skandinaviske finalen. Derfra går de beste lagene til verdensfinalen. I tillegg kan laget ditt bli nominert til å delta i Scandinavian Innovation Award.

Om FLL 

FIRST Scandinavia står bak FLL i Skandinavia, her er FLL et samarbeid mellom organisasjonen FIRST Scandinavia, LEGO Company og Equinors talentutviklingsprogram Morgendagens Helter.

VilVite er regional arrangør – i samarbeid med Equinor, Fana Sparebank, BI Bergen og Tekna Bergen. 

Studenter 

Vi har også et samarbeid med NLA Høgskolen hvor studenter ved Grunnskolelærerutdanningen har såkalt FLL-praksis. De følger en veileder med sitt lag gjennom prosjektperioden i skolen. Studentene får god erfaring med å veilede elevene gjennom prosessen og spesiell kompetanse på programmering som snart nyutdannede lærere. 

Les mer om FLL på FIRST® Scandinavia sine nettsider.  
Vi anbefaler også å lese veilederheftet.

Foto:
Foto fra november 2018, BI i Bergen. Foto: Tor Farstad. 

Noe av det unike under turneringen for FLL, er den gode lagånden. Alle heier på hverandre.

Spenningen er til å ta og føle på… Er LEGO-roboten rett programmert, får den utført oppdraget og kommer den tilbake igjen?

Følg oss: