FIRST® LEGO® League

FIRST® LEGO® League (FLL) er verdens største kunnskaps- og teknologikonkurranse for barn og unge. FLL Challenge er for aldersgruppen 10 til 16 år. Både skolelag og fritidslag kan delta. Deltakerne skal programmere og utstyre en legorobot for å utføre ulike oppdrag, og de skal forske på et tema og presentere sin innovative løsning. Det er gøy, det er lærerikt og det inspirerer barn og unge til å bli morgendagens ingeniører, forskere og problemløsere.

VilVite er arrangør av FLL Challenge, regional turnering som arrangeres den 13. november 2021 på Marineholmen. Vi ønsker å arrangere som vanlig med stor fest og gleder oss allerede!

Selv om FIRST® LEGO® League-sesongen 2020 ble annerledes, var FLL også som tidligere et fantastisk prosjekt å jobbe med i skolen og i små fritidsgrupper. Turneringen ble gjennomført digitalt og alle lagene var representert i konkurransen gjennom hardt arbeid og videoinnleveringer. Derfor ser vi lyst på årets turnering uavhengig av Covid 19. Se mer om hvordan det gikk eller få med deg hele websendingen her.

Hensikten med FIRST® LEGO® League er å øke interessen for teknologi og vitenskap og å stimulere dagens ungdom til å bli morgendagens ingeniører og forskere. Sentralt i konkurransen er samarbeid, mestring – og ha det moro underveis.

Hvert år er det nytt tema som lanseres om våren.

Påmeldingen for sesongen 2021 er åpnet! Se hjernekraft.no

SELVE OPPDRAGET AVSLØRES 18. SEPTEMBER!

Hva jobber lagene med? 

CHALLENGE-oppdraget er tredelt og byr på utfordringer innenfor forskning, teknologi og samarbeid:

 • I den innovative forskningsdelen skal lagene selv definere et problem, forske på problemstillingen
  og presentere en ny og innovativ løsning, evt. en forbedret løsning. 
 • I teknologidelen skal lagene designe og programmere en LEGO® MINDSTORMS robot
  til å løse oppdrag på robotbanen på finaledagen.
 • Kjerneverdier omkranser hele prosjektet og er gjennomgående i alle kategorier.
  Dette handler om hvordan laget jobber med oppdagelse, innovasjon, innvirkning, inkludering, lagarbeid og sørger for å ha det gøy!
   

Forskningsdelen er en viktig del av FLL og alle lag presenterer sin idè. Noen lag har fått presentere på scenen under finalearrangementet.

HVA TRENGER DERE?
For å løse robotdelen av oppdraget, trenger dere pc, en LEGO® MINDSTORMS robot og challengesett. Dere kan bruke robotene LEGO® NXT, EV3 eller LEGO® Spike Prime og tilhørende utvidelsessett spesielt designet for FLL. Utstyr kan bestilles hos fspartner.no

HELT NY VEILEDER?
Her finner du en video om hvordan dere kan komme igang: 


VilVite tilbyr: 

 

Viktige datoer i 2021

Selve oppdraget slippes 18. september. 

OBS! Det kan bli endringer i gjennomføringen av smittevernhensyn. Turneringen vil bli gjennomført i henhold til hvilke retningslinjer myndighetene gir for forsamlinger i høst. 

1. april: Påmelding FLL åpner
April: Navn på årets oppdrag slippes!
Fra juni: Bestille Challengesett
18. september kl. 13.00:

Oppdraget slippes

September: Gratis Kick off for deltakere 19.9.
Veiledermøte 22.9.
1. oktober:

 Påmelding FLL stenger

7. november: Deadline for prosjektinnlevering
13. november: Regional turnering på Marineholmen
4. desember: Skandinavisk finale, Ålesund

I løpet av 8 uker skal lagene skape og ferdigstille sitt prosjekt. På veiledermøtet får man praktisk informasjon om prosjektperioden og den regionale turneringen, gjennomgang av oppdraget og dere får lag t-skjorter.
På Kick-off blir det ulike programmerings- og skaperaktiviteter, og annen moro for alle deltakerne.

Digitale ressurser høsten 2021

Vi tilbyr kurs, støtte og veiledning som blir annonsert på våre skolesider fra 1. mai.

Ønsker du å snakke med en lærer om hvordan du kan bruke FLL? Eller har du tekniske spørsmål? Kontakt lærer og teknisk prosjektleder Arild Mundal – arild.mundal@bergen.kommune.no – 934 05 158 eller erfaringslærer Sascha Bussat – sascha@mindstormshackers.net – 908 68 078.
Andre spørsmål: prosjektleder Charlotte Tonheim, VilVite – ct@vilvite.no – 412 54 371.

Regional og skandinavisk finale 

Regionale finaler arrangeres i november. Da møtes lagene fra vår region til turnering her på VilVite eller på Handelshøyskolen BI. På samme dag arrangeres nærmere 50 regionale regionale turneringer i Norge, Sverige, Danmark og Færøyene. Vinnerne går videre til den skandinaviske finalen. Derfra går de beste lagene til verdensfinalen.

Om FLL 

FIRST Scandinavia står bak FLL i Skandinavia, her er FLL et samarbeid mellom organisasjonen FIRST Scandinavia, LEGO Company og Equinors talentutviklingsprogram Morgendagens Helter.

VilVite er regional arrangør – i samarbeid med Equinor, Fana Sparebank, BI Bergen og Tekna Bergen. 

Studenter 

Vi har også et samarbeid med NLA Høgskolen hvor studenter ved Grunnskolelærerutdanningen har såkalt FLL-praksis. De følger en veileder med sitt lag gjennom prosjektperioden i skolen. Studentene får god erfaring med å veilede elevene gjennom prosessen og spesiell kompetanse på programmering som snart nyutdannede lærere. 

Les mer om FLL på FIRST® Scandinavia sine nettsider.  
Vi anbefaler også å lese veilederheftet.

Foto:
Foto fra november 2018, BI i Bergen. Foto: Tor Farstad. 

Kjenn på stemningen fra regionsturneringen i Bergen – godt humør og masse energi!

Noe av det unike under turneringen for FLL, er den gode lagånden. Alle heier på hverandre.

Spenningen er til å ta og føle på… Er LEGO-roboten rett programmert, får den utført oppdraget og kommer den tilbake igjen?

Følg oss: