FIRST® LEGO® League

FIRST® LEGO® League (FLL) er verdens største kunnskaps- og teknologikonkurranse for barn og unge 10 til 16 år. Både skolelag og fritidslag kan delta. Deltakerne skal bygge og programmere en legorobot til å utføre ulike oppdrag, og de skal forske på et tema for å presentere en innovativ løsning. 
Dette er gøy, det er lærerikt og det inspirerer barn og unge til å bli morgendagens ingeniører, forskere og problemløsere. I år blir alle lag som melder seg på innen 2. september med i trekningen av challengesett og deltakeravgift – til en verdi av 4000 kroner.

Hensikten med FIRST® LEGO® League er å øke interessen for teknologi og vitenskap og å stimulere dagens ungdom til å bli morgendagens ingeniører og forskere. Sentralt i konkurransen er samarbeid, mestring – og ha det moro underveis. 

Vær med i trekningen om utstyr og deltakeravgift
I år kan alle lag bli med i trekningen av challengesett og deltakeravgift til konkurransen til en verdi av 4 000 kroner. Equinor Morgendagens Helter deler ut sett med challengesett og påmeldingsavgift til over 100 norske lag. Trekningen skjer blant alle som er påmeldt innen 2. september.

Hva jobber lagene med? 

FLL-oppdraget er tredelt og byr på utfordringer innenfor forskning, teknologi og markedsføring & samarbeid:

  • I forskningsdelen skal lagene selv definere et problem, forske på problemstillingen og presentere en ny og innovativ løsning, evt. en forbedret løsning. 
  • I teknologidelen skal lagene designe og programmere en LEGO® MINDSTORMS Robot til å løse oppdrag på robotbanen.
  • I markedsføringen skal lagene arbeide for at andre skal få se og høre om laget og prosjektet deres, samt vise at de har fokus på samarbeid. 
  • Kjerneverdier omkranser hele prosjektet og er gjennomgående i alle kategorier.

Påmelding 2019 

ÅRETS OPPDRAG: CITY SHAPER
Årets oppdrag  – City Shaper – er designet for å inspirere nysgjerrighet rundt arkitektur og STEAM! (Science, technology, engineering, art and mathematics). Selve oppdraget lanseres i Skandinavia 14. september kl. 13.00. Denne korte videoen gir en liten smakebit: Video-FLL 2019

VilVite tilbyr både gratis veilederkurs og gratis Kick Off for lagene ifm. lanseringen. (mer info nedenfor). 

HVA DERE TRENGER
For å løse robotdelen av oppdraget trenger dere pc, en LEGO® MINDSTORMS robot og challengesett. LEGO Education har i år også gitt ut en ny robot: LEGO® Spike Prime og tilhørende utvidelsessett spesielt designet for FLL. Utstyr bestilles hos fspartner.no

Viktige datoer i 2019

Oppdraget slippes i september med mulighet for å melde på gruppen allerede i februar. 

1. februar: Påmelding FLL åpner
April: Navn på årets oppdrag slippes
Fra juni: Bestille Challengesett
2. september Frist for å bli med i trekning av utstyr
8. september Frist påmelding til Kick-off på VilVite 
14. september kl. 13.00:

Oppdraget slippes

15. og 16. september:

Kick-off for alle deltakere på VilVite

17. september: Lærerkurs i robotprogrammering
med LEGO® Mindstorms

18. september:

Veiledermøte på VilVite

1. oktober:
2. november: Deadline for prosjektbeskrivelse
9. november: Regional turnering på BI Bergen
30. november: Skandinavisk finale

I løpet av 8 uker skal lagene skape og ferdigstille sitt prosjekt. På veiledermøtet får man praktisk informasjon om oppdraget og den regionale turneringen. På Kick-off blir det ulike programmerings- og skaperaktiviteter, og mye annen moro for alle deltakerne. Påmeldingsfrist er gått ut.

Spørsmål?
Ønsker du å snakke med en lærer om hvordan du kan bruke FLL? Eller har du tekniske spørsmål? Kontakt lærer og teknisk prosjektleder Arild Mundal – arild.mundal@bergen.kommune.no – 934 05 158 eller erfaringslærer Sascha Bussat – sascha@mindstormshackers.net – 908 68 078.
Andre spørsmål: prosjektleder Charlotte Tonheim, VilVite – ct@vilvite.no – 412 54 371.

Regional og skandinavisk finale 

Regionale finaler i 2019 arrangeres lørdag 9. november. Da møtes lagene fra vår region til turnering på BI Bergen like ved VilVite. På samme dag arrangeres nærmere 50 regionale regionale turneringer i Norge, Sverige, Danmark og Færøyene. Vinnerne går videre til den skandinaviske finalen. Derfra går de beste lagene til verdensfinalen.

Om FLL 

FIRST Scandinavia står bak FLL i Skandinavia, her er FLL et samarbeid mellom organisasjonen FIRST Scandinavia, LEGO Company og Equinors talentutviklingsprogram Morgendagens Helter.

VilVite er regional arrangør – i samarbeid med Equinor, BI Bergen, Tekna og Fana Sparebank. 

Les mer om FLL på FIRST® Scandinavia sine nettsider.  
Vi anbefaler også å lese veilederhefte og presentasjoner om FLL.

Foto:
Alle foto fra november 2018, BI i Bergen. Foto: Tor Farstad. 

Kjenn på stemningen fra regionsturneringen i Bergen – godt humør og masse energi!

Noe av det unike under turneringen for FLL, er den gode lagånden. Alle heier på hverandre.

Spenningen er til å ta og føle på… Er LEGO-roboten rett programmert, får den utført oppdraget og kommer den tilbake igjen?

Hovedsamarbeidspartnere

Samarbeidspartnere

Følg oss: