Arv og evolusjon - til din skole

Hvorfor er det så mange ulike arter på jorden? Hvordan kan evolusjon forklare det biologiske mangfoldet?
Bestill VilViteMer: For- og etterarbeid
 • Antall: Inntil 30 elever
 • Varighet: 90 minutter
 • Målgruppe: Videregående
 • Hva skjer i dette læringstilbudet?

  Vi simulerer naturlig seleksjon og evolusjon sammen med deg og elevene dine på din egen skole.

  Vi starter timen med å se på arv av egenskaper. To puffhaler (Zea caudatum) som er heterozygote for alle egenskaper, skal formere seg. Det skal elevene hjelpe dem med, samtidig som de lærer litt om hvordan egenskaper nedarves og jobber med både genotyper og fenotyper.

  Ved bruk av perler og tekstil skal elevene simulere naturlig seleksjon ved å vise hvordan miljømessige forhold kan påvirke overlevelsen til enkeltindivider i en populasjon. Populasjon blir utsatt for predatorer, og bare de heldige individene som overlever får reprodusere seg. Miljøet veksler mellom to ulike typer vegetasjoner, og elevene undersøker hvordan vegetasjonen påvirker hvilke individer som overlever. Etter tre generasjoner kan elevene sammenligne de to populasjonen. 

  Alle læringsprogram på VilVite har tilgjengelig for- og etterarbeid til elevene dine. Nå er dette for- og etterarbeidet i ny form: som artikler og aktiviteter på VilViteMer.
  VilViteMer: For- og etterarbeid

  Tilbudet er under utvikling. Endringer kan komme. 


   

  Tilknytning til læreplan

  Naturfag Vg1 ST: Kompetansemål
  - beskrive DNA og hvordan egenskaper arves, og gjøre rede for hvordan arv er en forutsetning for evolusjon
  - gjøre rede for hvordan klimaendringer påvirker evolusjon, utbredelse av arter og biologisk mangfold


  Biologi 2: Hovedområde evolusjon
  - forklare korleis den genetiske samansetjinga i populasjonar blir endra gjennom mutasjonar, naturleg seleksjon, genetisk drift, genflyt, horisontal genoverføring og endring av kromosomtal

  Lærers rolle

  Les mer om din rolle her

  Nyheter skole og barnehage

  Høstens tilbud til skoler og barnehager

  Vi fortsetter de populære tilbudene hvor vi kommer ut til dere. Dette har vært til stor glede både for elever, lærer og våre formidlere. Vi fortsetter også med digitale tilbud, og nå kan du bestille til høsten.

  Vil du hjelpe oss med å utvikle nettverket vårt for skole og barnehagelærere?

  Vi på VilVite vil gi skolene og barnehagene det beste tilbudet vi kan. Og hvem bedre å spørre enn deg som er lærer, barnehagelærer, eller studerer til å bli en av delene? 

  Påmeldingen til FIRST LEGO League er åpnet

  Nå kan du melde på lag til årets FIRST® LEGO® League (FLL) – verdens største kunnskaps- og teknologikonkurranse for barn og unge fra 10 til 16 år. Både skolelag og fritidslag kan delta. Turneringsfinalen går av stabelen 13. november i 2021. 

  Følg oss: