Skole og barnehage

Proteinsyntesen

L

Klasserommet er en celle der elevene stegvis utfører proteinsyntesen på riktig sted i cellen; DNA – mRNA – tRNa – aminosyre – protein – folding av protein. Aminosyrene er byttet ut med ord som i rekkefølge blir til proteiner, dvs meningsfulle setninger hvis alt er gjort riktig. Til slutt ser vi på hvordan sidegruppene til aminosyrene påvirker folding av et protein.

Fag / fagområde: Naturfag
Ukedager: onsdag - fredag
Antall: Inntil 30 elever
Varighet: 60 min
Målgruppe: Videregående

Klikk på «Bestill» nedenfor for klokkeslett og ledige tider. Tilbud for hele neste skoleår kan bestilles fra medio april.  

Læringsprogrammet er spesielt utviklet for vg1 (naturfag), men kan også være interessant for Biologi 2 og Kjemi 2. Vi ser på hvordan koden i DNA kan oversettes til et protein, og hvilken betydning sammensetningen av proteinet har for proteinets endelige form og funksjon i kroppen.

Kompetansemål 
Forklare genetisk kode og hovedtrekkene i proteinsyntesen.

Forberedelser 
Viktig informasjon til lærer: lærerveiledning.
Forslag til for- og etterarbeid: fasit og forklaringer til lærer. Elevark forarbeid og elevark etterarbeid.

Ønsker du å ha programmet på tysk?
Biologen Sabine Haake kommer fra Oldenburg i Tyskland og gjennomfører gjerne programmet på sitt morsmål. Skriftlig materiell er på norsk.
Viktig: Næringsstoffer i mat på tysk må bestilles en fredag, og du må skrive “Ønsker programmet på tysk” i bestillingen din.

Bestill

Lagt ut: 03.04.2017

tRNA-molekylene som er laget hos VilVite, er utstyrt med ulike ord.
Konsentrerte "cellearbeidere". Her gjelder det å ikke gjøre feil.

Nyheter skole og barnehage

Vil du ha VilVite til din skole?

Vi søker to skoler som vil prøve vårt nye oppsøkende tilbud fra «VilVite på hjul». Da stiller vi med vitenshow, utstilling og læringsprogram – til en «VilVite-dag» ved skolen. Se hvilke tema du kan velge blant og meld tilbake nå. 

Tid for koding i uke 48-49

Vi er med på Kodetimen. I uke 48 og 49 har vi økt antall plasser på våre kodeprogrammer. Læringsprogrammene fokuserer på forståelse og ferdigheter innen enkel programmering. Her er det lære ved å gjøre – og programmere underveis!

Verksted i Juletreskogen med ny vri

Vi inviterer 1.-7. trinn til juleverksted hvor elevene får lage juletrepynt. Nytt av året er en sterkere matamatisk innfallsvinkel med rom for kreativitet og skaperglede. I tillegg har vi år også et tilbud til 5.-7. trinn. 

Følg oss: