Skole og barnehage

Proteinsyntesen

L

Klasserommet er en celle der elevene stegvis utfører proteinsyntesen på riktig sted i cellen; DNA – mRNA – tRNa – aminosyre – protein – folding av protein. Aminosyrene er byttet ut med ord som i rekkefølge blir til proteiner, dvs meningsfulle setninger hvis alt er gjort riktig. Til slutt ser vi på hvordan sidegruppene til aminosyrene påvirker folding av et protein.

Fag / fagområde: Naturfag
Ukedager: Tirsdag - fredag
Antall: Inntil 30 elever
Varighet: 60 min
Målgruppe: Videregående

Klikk på «Bestill» nedenfor for klokkeslett og ledige tider. Tilbud for hele neste skoleår kan bestilles fra medio april.  

Læringsprogrammet er spesielt utviklet for vg1 (naturfag), men kan også være interessant for Biologi 2 og Kjemi 2. Vi ser på hvordan koden i DNA kan oversettes til et protein, og hvilken betydning sammensetningen av proteinet har for proteinets endelige form og funksjon i kroppen.

Kompetansemål 
Forklare genetisk kode og hovedtrekkene i proteinsyntesen.

Forberedelser 
Viktig informasjon til lærer: lærerveiledning.
Forslag til for- og etterarbeid: fasit og forklaringer til lærer. Elevark forarbeid og elevark etterarbeid.

Ønsker du å ha programmet på tysk?
Biologen Sabine Haake kommer fra Oldenburg i Tyskland og gjennomfører gjerne programmet på sitt morsmål. Skriftlig materiell er på norsk.
Viktig: Næringsstoffer i mat på tysk må bestilles en fredag, og du må skrive “Ønsker programmet på tysk” i bestillingen din.

Bestill

Lagt ut: 03.04.2017

tRNA-molekylene som er laget hos VilVite, er utstyrt med ulike ord.
Konsentrerte "cellearbeidere". Her gjelder det å ikke gjøre feil.

Nyheter skole og barnehage

Metamorfose - et sommerfuglshow

Metamorfose er en musikalsk og visuell historie for 4-åringer (født 2014), hvor vi følger sitronsommerfuglens liv gjennom skygge-  og dukketeater. Oppleves 25.-27. september.

NYHET! Inspirasjonskurs "Plast, bruk og kast"

Dette er et todagerskurs for deg som jobber med barnehagebarn og skal hjelpe deg med å komme i gang med bærekraft i barnehagen. Kursdager: 14. nov. 2018 og 13. feb.2019. 

Spenningsekspedisjonen - bestill for høsten!

BKK tar samfunnsansvar og inviterer 9. og 10. klassinger til læringsprogrammet BKK-Spenningsekspedisjonen på VilVite. Elevene lærer om produksjon av elektrisk energi fra fornybare og ikke-fornybare energikilder, samt om elsikkerhet og miljøeffekter som følge energiproduksjon.

Følg oss: