Skole og barnehage

Proteinsyntesen

L

Klasserommet er en celle der elevene stegvis utfører proteinsyntesen på riktig sted i cellen; DNA – mRNA – tRNa – aminosyre – protein – folding av protein. Aminosyrene er byttet ut med ord som i rekkefølge blir til proteiner, dvs meningsfulle setninger hvis alt er gjort riktig. Til slutt ser vi på hvordan sidegruppene til aminosyrene påvirker folding av et protein.

Fag / fagområde: Naturfag
Ukedager: Tirsdag - fredag
Antall: Inntil 30 elever
Varighet: 60 min
Trinn: Videregående

Klikk på bestill for klokkeslett og ledige tider. Tilbud for neste semester kan bestilles fra medio november og april.

Læringsprogrammet er spesielt utviklet for vg1 (naturfag), men kan også være interessant for Biologi 2 og Kjemi 2. Vi ser på hvordan koden i DNA kan oversettes til et protein, og hvilken betydning sammensetningen av proteinet har for proteinets endelige form og funksjon i kroppen.

Kompetansemål 
Forklare genetisk kode og hovedtrekkene i proteinsyntesen.

Forberedelser 
Viktig informasjon til lærer: lærerveiledning.
Forslag til for- og etterarbeid: elevark forarbeid og elevark etterarbeid. Fasit og forklaringer til lærer.

Ønsker du å ha programmet på tysk?
Biologen Sabine Haake kommer fra Oldenburg i Tyskland og gjennomfører gjerne programmet på sitt morsmål. Skriftlig materiell er på norsk.
Viktig: Næringsstoffer i mat på tysk må bestilles en fredag, og du må skrive “Ønsker programmet på tysk” i bestillingen din.

Bestill

Lagt ut: 03.04.2017

tRNA-molekylene som er laget hos VilVite, er utstyrt med ulike ord.
Konsentrerte "cellearbeidere". Her gjelder det å ikke gjøre feil.

Nyheter skole og barnehage

SFO på VilVite i vinterferien

SFO kan komme til VilVite i vinterferien for utforsking og opplevelser i utstillingen. Dette er en populær opplevelse for SFO som vil gjøre noe kjekt!

Yrkesfagenes år 2018

Kunnskapsdepartementet har satt i gang en kampanje som skal gi både bedrifter, unge og foresatte innsikt om yrkesfag og arbeidsliv, og øke antall lærebedrifter og læreplasser.
VilVite tilbyr læringsprogram som passer yrkesfag og bidrar dermed til å fremme fokus på yrkesfag i tråd i med målsettingen til Kunnskapsdepartementet. 

 

Maritim realfagskveld 22. mars 2018

Hva vil du bli? Hva skal du velge? Hvilke muligheter finnes der ute? Maritime Bergen og VilVite samarbeider sammen med en rekke bedrifter og skoler, for å hjelpe deg å besvare disse spørsmålene.

Følg oss: