Skole og barnehage

Proteinsyntesen

L

Klasserommet er en celle der elevene stegvis utfører proteinsyntesen på riktig sted i cellen; DNA – mRNA – tRNa – aminosyre – protein – folding av protein. Aminosyrene er byttet ut med ord som i rekkefølge blir til proteiner, dvs meningsfulle setninger hvis alt er gjort riktig. Til slutt ser vi på hvordan sidegruppene til aminosyrene påvirker folding av et protein.

Fag / fagområde: Naturfag
Ukedager: Tirsdag - fredag
Antall: Inntil 30 elever
Varighet: 60 min
Trinn: Videregående

Klikk på «Bestill» nedenfor for klokkeslett og ledige tider. Tilbud for hele neste skoleår kan bestilles fra medio april.  

Læringsprogrammet er spesielt utviklet for vg1 (naturfag), men kan også være interessant for Biologi 2 og Kjemi 2. Vi ser på hvordan koden i DNA kan oversettes til et protein, og hvilken betydning sammensetningen av proteinet har for proteinets endelige form og funksjon i kroppen.

Kompetansemål 
Forklare genetisk kode og hovedtrekkene i proteinsyntesen.

Forberedelser 
Viktig informasjon til lærer: lærerveiledning.
Forslag til for- og etterarbeid: elevark forarbeid og elevark etterarbeid. Fasit og forklaringer til lærer.

Ønsker du å ha programmet på tysk?
Biologen Sabine Haake kommer fra Oldenburg i Tyskland og gjennomfører gjerne programmet på sitt morsmål. Skriftlig materiell er på norsk.
Viktig: Næringsstoffer i mat på tysk må bestilles en fredag, og du må skrive “Ønsker programmet på tysk” i bestillingen din.

Bestill

Lagt ut: 03.04.2017

tRNA-molekylene som er laget hos VilVite, er utstyrt med ulike ord.
Konsentrerte "cellearbeidere". Her gjelder det å ikke gjøre feil.

Nyheter skole og barnehage

NYHET! Nå kan du bestille læringstilbud for hele neste skoleår

Nå tilbyr vi for første gang muligheten til å bestille læringsprogram for et helt skoleår frem i tid. Da kan lærerne planlegge bedre, bestille tidligere og slik sikre plass også på de mest etterspurte programmene. 

Vi setter fokus på miljø og forbrukeransvar

I vår tilbyr vi flere læringsprogram med fokus på miljø, plastproblematikk og forbrukeransvar. Vi ønsker at elevene blir enda mer bevisst på hvordan plast og forbruket vårt har innvirkning på miljøet rundt oss. Og se hvem som kommer for å inspirere oss!  

Biene kommer

Nå kan førskolebarn delta på vårt nyeste læringsprogram: Biene kommer. 

Følg oss: