Skole og barnehage

Proteinsyntesen

L

Nyhet høst 2017: Klasserommet er en celle der elevene stegvis utfører proteinsyntesen på riktig sted i cellen; DNA – mRNA – tRNa – aminosyre – protein – folding av protein. Aminosyrene er byttet ut med ord som i rekkefølge blir til proteiner, dvs meningsfulle setninger hvis alt er gjort riktig. Til slutt ser vi på hvordan sidegruppene til aminosyrene påvirker folding av et protein.

Fag / fagområde: Naturfag
Ukedager: Tirsdag - fredag
Antall: Inntil 30 elever
Varighet: 60 min
Trinn: Vidergående

Klikk på bestill for klokkeslett og ledige tider. Tilbud for neste semester kan bestilles fra medio november og april.

Læringsprogrammet er spesielt utviklet for vg1 (naturfag), men kan også være interessant for Biologi 2 og Kjemi 2. Vi ser på hvordan koden i DNA kan oversettes til et protein, og hvilken betydning sammensetningen av proteinet har for proteinets endelige form og funksjon i kroppen.

Kompetansemål 
Forklare genetisk kode og hovedtrekkene i proteinsyntesen.

Forberedelser 
Viktig informasjon til lærer: lærerveiledning.
Forslag til for- og etterarbeid: elevark forarbeid og elevark etterarbeid. Fasit og forklaringer til lærer.

Ønsker du å ha programmet på tysk?
Biologen Sabine Haake kommer fra Oldenburg i Tyskland og gjennomfører gjerne programmet på sitt morsmål. Skriftlig materiell er på norsk.
Viktig: Proteinsyntesen må bestillest en fredag og du må legg skrive “Ønsker programmet på tysk” i bestillingen din.

Bestill

Lagt ut: 03.04.2017

Nyheter skole og barnehage

Proteinsyntesen - en oppbyggende nyhet

Erfaringsmessig er proteinsyntesen en prosess som er vanskelig å forklare og forstå. Nå har våre formidlere utviklet et helt nytt program, som levendegjør prosessen og viser sammenhengen mellom DNA, mRNA, tRNA, aminosyre og protein.

Bestill vårens læringstilbud

VilVite tilbyr til enhver tid rundt 60 ulike læringstilbud for barnehager, grunnskoler og videregående skoler. Alle læringstilbudene er knyttet til læreplanen eller rammeplan for barnehagen. Velkommen til realfagsglede og læring!

Bli med på Kodetimen

I år er VilVite med på Kodetimen i uke 49, og i den forbindelse tilbyr vi ekstra plasser på våre program innenfor koding.

Følg oss: