Såpekåpen

Hvor store såpebobler kan du lage?

Hva kan du gjøre her?

Prøv å lage en såpeboble som omkranser hele deg!

Hva handler Såpekåpen om?

Vann har en egenskap som heter overflatespenning. Dette gir en slags hinne på vannet. Denne hinnen gjør at du kan helle vann i et glass til litt over kanten, uten at vannet renner ut av glasset.

Ved å tilsette såpe i vannet senker vi verdien på overflatespenningen. Dermed kan vi strekke hinnen mye mer enn i rent vann.

I virkeligheten

Bobler er runde fordi overflatespenningen jobber for å minske overflatearealet mest mulig. For et volum er en kule den mest effektive formen.

Visste du

Bobler som oftest runde, men de aller fleste boblekunstnere kan lage firkantete bobler ved å blåse bobler inn i andre bobler.

Grunnen til at bobler sprekker er enten fordi de kommer i kontakt med noe tørt, eller fordi tyngdekraften trekker all væsken ned mot bunnen av boblen. Til slutt blir filmen på toppen av en boble så tynn at den vil åpne og boblen sprekker.

Om du blåser såpebobler og fukter fingeren i såpevannet, kan du trykke fingeren gjennom boblen uten at den sprekker.

Lær mer

Såpebobler er flinkere i matematikk enn du tror! Alle har blåst såpebobler, men de færreste har nok tenkt over hvorfor boblene er formet slik de er. Har du klart å sette to bobler sammen? Eller tre? Har du lagt merke til formene som dukker opp mellom boblene?

Disse formene viser hvor god boblene er til å utnytte plass, og det er flere store vitenskapsfolk som har tenkt og grublet på matematikken bak bobler. Einstein og Newton er bare to av de som har blitt forundret over boblenes oppførsel.

VilVites egen såpebobleoppskrift

  • 1 del glyserol
  • 4 deler Zalo
  • 6 deler vann

Hovedsamarbeidspartnere

Samarbeidspartnere

Følg oss: