Snart kan du utforske naturens kretsløp og lære om grønn innovasjon

Hvordan kan kunnskap om naturen styrke vår evne til å skape en bærekraftig fremtid? Vi har startet arbeidet med en ny og spennende utstilling – Loop – om naturens kretsløp og grønn innovasjon. Frem til sommeren 2021 skal vi grave i jorden, snakke med forskere, utforske ny teknologi og jobbe sammen med ungdom for å lage en helt ny utstilling. 

Hvordan skape en bærekraftig fremtid?
Verden står på vippepunktet, jordens ressurser brukes opp, biomangfoldet er truet, og jorden som våre foreldre kjente til er allerede historie. Nyhetsbildet er en blanding av naturkatastrofer, virus og ungdom i opprør. Det er lett å miste håpet og føle seg maktesløs i en verden som er så kompleks og sammensatt. Men det finnes håp om en bærekraftig fremtid, hvis vi retter blikket mot jorden vi står og går på. 

Naturens kretsløp
Kan vi utnytte vår medfødte nysgjerrighet når vi skal lære om naturens sykluser? Når vi var barn gravde vi i jorden, dro i meitemarken, løftet opp steiner og utforsket alt som kryper og gror. Som Alice i eventyrland skal vi gå inn i en verden som er både fascinerende og skummel. Gjennom nye  installasjoner og aktiviteter skal vi utforske og lære om naturens kretsløp. Vårt mål og ønske er å skape håp for fremtiden, og at når du går ut fra VilVite, ser du naturen med nye øyne. 

Det finnes håp om en bærekraftig fremtid, hvis vi retter blikket mot jorden vi står og går på. 

Hva skal vi utforske?
I utstillingen Loop blir vi kjent med livet både over og nedi jorden. Kanskje møter vi på noen levende småkryp på vår vei? Vi utforsker hva epletreet og alger har til felles, og hvordan trær kommuniserer med hverandre gjennom sopp. Det er mye spennende å oppdage når vi først begynner å grave! 

Mer enn en utstilling
Utstillingen Loop blir mer enn en utstilling: Her kommer også Innovasjonstorget hvor du vil få presentert inspirerende eksempler på grønn innovasjon fra Vestlandet – og få mulighet til å jobbe med idéer og problemstillinger selv. Du som er ung eller kommer til VilVite som bedriftskunde, vil også få en utfordring dere – sammen med andre deltakere – må løse ved å utforske utstillingen gjennom en bærekraftsløype.

TUSEN TAKK til Fana Sparebank, for at vi i 2021 kan åpne en ny og viktig utstilling knyttet til bærekraft, som skal bidra til å skape naturbevissthet og grønn innovasjon!

Innhold

Fra boss til mat

Kan matavfall og restavfall forvandles til en sprellende laks, klar for middagsbordet? Ja, ved å utnytte ressursene i bosset på en smartere måte. Underveis bruker du naturens metoder som inspirasjon.

Eplehagen

Du skulle så gjerne fått dette epletreet til å vokse, men det ser litt pjuskete ut. Hmm, skal vi se. Har du fått fart på bakteriene som skal gi næring til jorden? Hvor er alle biene du trenger til pollineringen? Og kanskje du burde hatt noen ekstra sauer?

Livet i jordhulen

Det er stummende mørkt. Du hører dryppelyder fra taket. Du er i en slags jordhule, under den bakken du vanligvis går oppå, langt inne i de lyssky småkrypenes rike.

Et maurliv

Bladkuttermauren er litt av en smarting. Nå kan du oppleve denne soppdyrkende bonden på nært hold. Vi har nemlig flyttet en hel maurkoloni inn på VilVite.

Jordens nettverk (Wood Wide Web)

Bli med under bakken og utforsk et fantastisk avansert system, der trerøtter og sopp spiller sammen i naturens eget nettverk. Eller Wood Wide Web som vi kaller installasjonen på engelsk.

Hovedsamarbeidspartnere

Samarbeidspartnere

Følg oss: