Fra boss til mat

Kan matavfall og restavfall forvandles til en sprellende laks, klar for middagsbordet? Ja, ved å utnytte ressursene i bosset på en smartere måte.
  • Publisert torsdag 15. april 2021

Fra forskning til opplevelse:
Denne installasjonen viser ny og viktig forskning fra Bergen, og er utviklet sammen med Dorinde Kleinegris og Gro Elin Kjæreng Bjerga fra Universitetet i Bergen, Institutt for biovitenskap.

 

I installasjonen “Fra boss til mat” er det akkurat det som er oppgaven din: å behandle matavfallet, gjennom smartere utnytting av de ressursene som blir produsert fra de ulike delene av avfallsgjenvinningen.

Sorter bosset riktig

Første oppgave er å sortere bosset riktig. Plast, metall, glass, papp og papir som skal til materialgjenvinning går for seg, matavfallet for seg og restavfallet for seg.

Restavfallet går videre til energigjenvinning. Avfallsforbrenningen gir lys og varme til hele Bergen, men noe av elektrisiteten og det varme vannet kan også brukes til et annet formål. Nemlig til å dyrke plantealger. Og disse bittesmå algene, de trenger næring, lys, varme og CO2 for å starte fotosyntesen og vokse, akkurat som vanlige planter.

BIRs energigjenvinningsanlegg avgir store mengder CO2 fra forbrenningen av avfallet. Om vi kan skille ut denne CO2-en og bruke den i algedyrkingen istedenfor å bare slippe den ut i luften, er den ikke lenger en ødeleggende klimagass, men en ressurs.

Matvfall kan gi grunnlag for nyttige alger

Matavfallet inneholder massevis av næring. Men vi sender det via noen som kan bryte avfallet ned til næringsstoffer som er enda lettere å ta opp for plantealgene. Vi sender det til noen sultne melbillelarver. Disse larvene elsker matavfallet.

Så tar vi bæsj og andre avfallsprodukter fra melbillene og fôrer denne blandingen til algene. Mens melbillelarvene, de kan brukes som proteinrik menneskemat (faktisk!).

Etter alt dette har vi fire komponenter vi skal bruke for å få algene til å vokse:

Det er elektrisiteten som blir produsert fra avfallsforbrenningen som gir lys til algene. Det er vann som har blitt varmet opp av forbrenningen, som algene skal vokse i. Det er næringen fra melbillelarvene. Og det er CO2-gass som blir skilt ut fra røyken fra forbrenningsanlegget.

I installasjonen blir din jobb å blande disse komponentene sammen slik at algene vokser best mulig.

Løs oppdraget – skap grønn innovasjon!

De ferdigvokste algene kan du bruke til å fôre oppdrettslaks med. Algene er nemlig super næring for fisken. De inneholder vitaminer og mineraler og har et høyt innhold av Omega-3-fettsyrer som er akkurat det laksen trenger. Og ikke minst: De kan erstatte mye av den langreiste og lite bærekraftige soyaen som i dag utgjør store deler av fiskefôret.

Når du er ferdig med alt dette, har du utført oppdraget. Du har utnyttet ressursene i matavfallet og restavfallet til å dyrke alger, som blir fôr til fisken, som igjen blir ny mat.

Gjennom det har du vist at vi kan få ressursene til å gå i sirkel, på samme måten som naturen gjør det. Og har utført et eksempel på det vi kan kalle grønn innovasjon.

 

 

Naturviten­skapens verden er åpen for nye oppdagelser!

Bestill billetter


Nyhetsbrev fra VilVite?

Hva ønsker du oppdateringer om?
Hovedsponsorer for VilVite
Sponsorer