1 000 000 kroner fra SR-bank til ny utstilling om fysisk aktivitet

VilVite ønsker at gjestene skal få opp pulsen. Nylig mottok senteret gaven som blir startskuddet for en ny utstilling som kombinerer lek, fysisk aktivitet og vitenskap.

Når VilVite åpner opp igjen den 20. juni, vil gjestene møte en helt ny utstilling, «Hjernen og tarmen», som blir første del i et større tema om «Kroppen min». Nylig mottok VilVite en gave på 1 000 000 kroner fra Sparebankstiftelsen SR-bank til neste etappe. 

- Dette er en fantastisk start som gjør at vi nå kan gå i gang med prosjektet, sier en takknemlig Lars Leegaard Marøy, VilVites administrerende direktør. 

50 % av 15-åringene beveger seg for lite
I den nye utstillingen retter VilVite søkelyset mot et stort og voksende samfunnsproblem: stillesitting.

10 % av 6-åringene, 20 % av 9-åringene og hele 50 % av 15 åringene oppfyller ikke anbefalingene om fysisk aktivitet, viser tall fra Helsedirektoratet. (Folkehelserapporten 2018)

- Gode vaner må skapes tidlig. Idretten når mange, men ikke alle. Derfor vil vi lage en utstilling som appellerer bredt og viser hvorfor fysisk aktivitet er så viktig. Prosjektet har arbeidstittelen PULS, sier Marøy. 

I PULS kan barn og unge gjennom lekende, utforskende og sosiale installasjoner og aktiviteter teste krefter mot seg selv og mot andre. Gjennom interaktive installasjoner som utfordrer til å teste fart, spenst, balanse, koordinasjon, kraft og reaksjon, skal de unge lære om hvordan fysisk aktivitet påvirker helsen og om hvordan kroppen fungerer.

Gjennom den nye utstillingen vil våre gjester utforske spørsmål som: Hva er kondisjon? Hvordan styrkes en muskel? Hva er nevroner, og hvorfor dannes flere når du trener?

- Vi må ikke glemme hjernen, som sannsynligvis er det organet som påvirkes mest av fysisk aktivitet. Det siste vil kanskje åpne nye perspektiver for selv de mest dedikerte gamerne, håper Marøy.

Nøyaktig hvilke installasjoner utstillingen vil inneholde, gjenstår å se. Prosjektet vil starte med en innsiktsfase for å få dypere forståelse for barn og unges behov knytte til kropp og fysisk aktivitet. VilVite vil samarbeide med ledende fagmiljøer på området, særlig ved Høgskolen på Vestlandet. Senteret har dessuten inngått samarbeid med Nasjonalforeningen for folkehelsen, som gjennom sine mange lokallag vil jobbe med våre gjester mellom besøkene på senteret.

Spleiselag
Et foreløpig budsjett for å realisere dette prosjektet, er satt til 5 millioner kroner. Og nå har altså vitensenteret fått første bidragsyter til et godt spleiselag.

- Vi i Sparebankstiftelsen SR-Bank er stolte over å kunne bidra til at VilVite kan lage en utstilling som griper fatt i en viktig samfunnsutfordring som stillesitting. Vitensenteret gjør med dette prosjektet et viktig tiltak for å øke kunnskap om kropp og behov for fysisk aktivitet, sier Jannicke Haugan i Sparebankstiftelsen SR-Bank.

En glad VilVite-direktør Lars Leegaard Marøy mottok nylig gaven fra Vibeke Thomassen Hope, banksjef SR-Bank og Per Ståle Theodorsen, leder kunderådet for stiftelsen. (Foto øverst.)

Se så gøy dette skal bli:

Slik kan den nye utstillingen PULS se ut. Skissene er utarbeidet av Haltenbanken og Studio Gohde.Følg oss: