Blant Skandinavias aller beste i teknologi og innovasjon

Med sølv i teknologi og topp-5-plassering i prosjekt-kategorien, ble bergenslaget RoboMech 2.0 lørdag ett av de fem beste lagene i den skandinaviske finalen i FIRST LEGO League. I tillegg ble det gull til veileder Trond Skutlaberg. Vi gratulerer!

Dette er sterke resultater når vi vet at ungdommene fra Totland konkurrerte mot 37 andre vinnerlag fra hele Skandinavia. FIRST LEGO League (FLL) er verdens største kunnskaps- og teknologikonkurranse for barn og unge. Gjennom hele høsten har lagene forberedt seg og kom gjennom nåløyet ved å vinne regionale finaler for tre uker siden.

Konkurrerte digitalt i år
Lørdag 28. november 2020 konkurrerte RoboMech 2.0 digitalt fra Nash Auditorium på VilVite. Opprinnelig skulle lagene møtes fysisk i Ålesund – men i 2020 måtte finalen skje digitalt i stedet. Lokale dommere gav poeng under robotkonkurransene, og lokal arrangør VilVite sørget for at alt ble delt med skandinavisk arrangør FIRST Scandinavia.

I robotkjøring konkurrerte RoboMech 2.0 mot alle de andre lagene gjennom tre runder. Roboten – som laget har programmert og utstyrt med ulike verktøy – skal løse flest mulig oppdrag på en robotbane i løpet av få minutter. 

FLL omfatter også av konkurranser i teknologi, innovativt prosjekt og kjerneverdier. På forhånd hadde laget filmet og sendt inn sine bidrag til disse konkurransene, bidrag som ble fulgt opp i Zoom-møte med dommere på finaledagen.

Forsket på teknologi og mobilitet for blinde
Med fysisk aktivitet som årets tema, presenterte RoboMech 2.0 en løsning for hvordan vi kan forbedre mobiliteten for blinde. Etter godt innsiktsarbeid, kom de fram til en innovativ løsning kalt MyEyes – en sensorbasert erstatning til blindestokken. Den nye løsningen – i form av en mindre «dings» å holde i hånden – skal gi brukeren informasjon om hindringer i omgivelsene, og bidra til økt aktivitet for blinde.  

Ungdomsskoleelevene fikk ros for både research, problemstilling og løsning, og de svarte overbevisende om bruk av teknologier og 3D-printing av deler, samt kartlegging av muligheten for kommersialisering av løsningen. Dommerpanelet var tydelig imponert! Ungdommene fikk også skryt for robot og programmering – og svarte på avanserte oppfølgingsspørsmål om sekvenser og gyrostyring.

Etter finalerundene var det til slutt Robo-Sapiens fra Billund i Danmark som kunne smykke seg med tittelen som årets Champions av FIRST LEGO League. Laget får dermed muligheten til å representere Skandinavia i den globale finalen i USA til neste år.  

RoboMech 2.0 i møte med dommerpanelet: Solveig Smaadal Hitland (14), Liv Anitra Skutlaberg (14), Olav Smaadal Hitland (15), Tiril Hausberg Kåstad (13) og Sondre Hausberg Kåstad (15). Foto: Thor Brødreskift

Sondre og Siv Anitra i robotkonkurranse. Foto: Thor Brødreskift. 

Veilederprisen til Trond Skutlaberg
Veileder Trond Skutlaberg ble også hedret med pris da prosjektleder Silje Kumeus fra FIRST Scandinavia tildelte ham veilederprisen for sitt engasjement over en årrekke.

– Det var første gang FIRST Scandinavia delte ut veilederprisen, og vi synes det var stor stas og veldig fortjent at Trond Skutlaberg ble første vinner – blant over 1000 veiledere fra hele Skandinavia, sier prosjektleder Charlotte Tonheim fra VilVite. Det sier litt om innsatsen hans.

Silje Kumeus omtalte årets veilederpris som en hederspris, og trakk fram om Trond:

– Veilederen ble kjent med FLL da hans egne barn deltok. Etter det har han lagt til rette for og vært veileder for mange lag, både som lærer, avdelingsleder og som privatperson. Han har også involvert familiemedlemmer. 

 – Veilederen har vært veileder for et lag som har eksistert siden 2009, men der nye lagmedlemmer stadig kommer til, mens andre har måttet tre til side fordi de har vokst ut av laget. (aldersgrense 16 år) Veilederen rekrutterer og deler kunnskap og erfaringer, langt utenfor landets grenser. Han har en ro og tålmodighet som gir trygge rammer for deltakerne, og som gjør at de år etter år ønsker å delta og forbedre seg. De vet at de er gode nok uansett! Veilederprisen går til Trond Skutlaberg!

Blant over 1000 veiledere ble Trond Skutlaberg, avdelingsleder ved Garnes Skule, hedret for sin mangeårige innsats for barn og unge i FIRST LEGO League. En overrasket og glad Trond sa selv etterpå:
– Veilederpris er flott å få, men ingenting kan matcha gleda ved å jobba med barn og unge i dette prosjektet og bidra til gode lærings- og mestringsopplevelser.
Foto: Thor Brødreskift. 

Den skandinaviske finalen i FLL 2020 ble gjennomført digitalt fra 38 steder over hele Skandinavia. Fra Bergen deltok RoboMech 2.0, veilederne deres, dommere og arrangører fra VilVite. Bak fra v: banedommerne Sascha Bussat og Arild Mundal, laget: Olav Smaadal Hitland (15), Sondre Hausberg Kåstad (15), Tiril Hausberg Kåstad (13), Solveig Smaadal Hitland (14), Liv Anitra Skutlaberg (14), prosjektleder Charlotte Tonheim og teknisk vidunder Anders Holm fra VilVite. Foran: lagets veiledere Trond Skutlaberg, Regine Kåstad og Reidun Skutlaberg. Foto: Thor Brødreskift

FIRST LEGO League er i Skandinavia et samarbeid mellom FIRST Scandinavia og Equinors talentprogram Morgendagens helter. Hensikten er å øke unge menneskers interesse for teknologi og realfag. VilVite er lokal arrangør. 

FRA LOKAL TURNERING 7.11.
 

Sondre og Olav i robotkonkurranse. Foto: Thor Brødreskift

Laget får tilbakemelding av banedommerne Sascha Bussat, Arild Mundal og Stine Axelsen. Stine har deltatt mange år selv før hun ble for gammel. FLL er for 10-16 år. Foto: Thor BrødreskiftFølg oss: